Secretarul forţelor navale a demisionat pe fondul scandalului legat de portavionul nuclear Theodore Roosevelt

Eduard Pascu |
Data publicării:
portavionul american USS Theodore Roosevelt
portavionul american USS Theodore Roosevelt

Secretarul american al apărării Mark Esper a anunţat marţi că acceptă demisia secretarului forţelor navale Thomas Modly, pe fondul scandalului generat de contaminarea cu COVID-19 a portavionului nuclear USS Theodore Roosevelt şi a atitudinii comandantului acestuia, Brett Crozier, informează dpa şi Reuters.

"În această dimineaţă am acceptat demisia secretarului Modly. El şi-a dat demisia din proprie iniţiativă, punând Forţele navale şi marinarii deasupra sa, astfel încât Marina, ca instituţie, să poată merge mai departe", a spus secretarul american al apărării într-un comunicat.

Într-o înregistrare scursă în presă, Thomas Modly îl critica pe comandantul USS Theodore Roosevelt, spunând că acesta a fost "prea naiv sau prea prost". Mai târziu, şi-a cerut scuze pentru aceste afirmaţii.

 

Căpitanul portavionului a cerut evacuarea echipajului

 

Esper a mai informat că a obţinut aprobarea preşedintelui Donald Trump pentru numirea subsecretarului Jim McPherson în funcţia de secretar al Forţelor Navale ale SUA. Brett Crozier, demis din funcţie joia trecută după ce scrisoarea sa de alertă adresată comandamentului Forţelor navale a ajuns în presă, a fost aclamat de marinarii săi la plecare. În scrisoarea de patru pagini care a ajuns în posesia ziarului San Francisco Chronicle, comandantul Crozier cerea evacuarea imediată a echipajului de 4.000 de persoane de pe nava sa, unde fuseseră înregistrate mai multe cazuri de COVID-19, transmite Agerpres.

 

Anchetă

 

Pentagonul a justificat demiterea lui Crozier afirmând că acesta a acţionat în afara lanţului de comandă, iar conducerea Forţelor Navale şi-a pierdut astfel încrederea în el. Şaptesprezece senatori au cerut inspectorului general al Ministerului Apărării o anchetă oficială asupra deciziei de demitere a comandantului Crozier. Şi candidatul democrat la Casa Albă, Joe Biden, a denunţat decizia.

Portavionului nuclear USS Theodore Roosevelt este în prezent ancorat în Guam, iar marinarii sunt evacuaţi în mod ordonat. Peste 150 de membri ai echipajului au fost testaţi pozitiv cu noul coronavirus.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel