Secretarul american al Apărării declară că "relația specială" cu Marea Britanie este în pericol

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Gavin Williamson si Jim Matti
Gavin Williamson si Jim Matti

Reputația Marii Britanii ca putere militară globală riscă să se erodeze, dacă aceasta nu va aloca un buget mai mare pentru aparare, la avertizat Secretarul American al Apărării, Jim Mattis, pe omologul sau britanic Gavin Williamson.

Generalul Jim Mattis la avertizat într-o scrisoare pe omologul sau britanic, ca pentru Marea Britanie "să rămână partenerul american de încredere", ar trebui să urmeze exemplul Franței şi să aloce un buget mai mare pentru forțele armate, potrivit politicshome.

Într-o scrisoare din două pagini scrisă la doar câteva zile după întâlnirea cu Secretarul Apărării de la Londra, generalul Mattis a spus că statul britanic este o ,,putere mondială şi că forțelor armate ale Regatului Unit au oferit credibilitate ".

Documentul, care a fost prezentat publicului larg precizeaza urmatoarele:

"Mă îngrijorează că abilitatea dvs. de a continua să oferiţi aceast suport militar este critică pentru succesul diplomatic, fiind expusă riscului eroziunii, în timp ce împreună ne confruntăm cu o lume aflată în schimbare".

Referindu-se la angajamentul francez de creștere a cheltuielilor pentru apărare în valoare de 260 de miliarde de lire sterline până în 2025, Jim Mattis a continuat: "În calitate de actori globali, Franța și SUA au ajuns la concluzia că acum este momentul să creștem semnificativ investițiile în apărare. Alți aliați vor urma exemplul ... "

"Este în interesul ambelor națiuni ca Marea Britanie să rămână partenerul american de încredere.

Generalul Mattis a dat de înţeles ca armata britanică ar trebui să depășească ținta NATO de 2% din PIB pentru apărare

"O putere globală, cum este Marea Britanie, cu interese și angajamente în întreaga lume, va avea nevoie de un nivel ridcat de apărare, dincolo de ceea ce ne-am aștepta de la aliații care au doar interese regionale", a spus el. În acest spirit, Marea Britanie va trebui să investească și să mențină o capacitate militară puternică".

Scrisoarea va face presiuni suplimentare asupra premierului Theresa May și a cancelarului Philip Hammond, ca Marea Britanie să ofere un angajament ferm şi clar până în momentul în care Donald Trump va sosi în Europa pentru summit-ul NATO de săptămâna viitoare

Generalul Mattis a adăugat: "Nu este de datoria mea să vă spun cum să acordați interes priorităților dvs. asupra cheltuielilor pe plan intern, dar sper că Marea Britanie va putea în curând să împartă cu noi un plan de apărare clar și complet finanțat.

"Înainte de aceasta, Președintele am auzit detalii despre progresele pe care le-ați făcut cu programul dvs. de modernizare a apărării pentru viitoarul summit al NATO".

Fostul ministru al apărării, Mark Francois, a declarat pentru The Sun: "De mai multe luni, Comitetul pentru apărare a susținut că trebuie să ne măritm cheltuielile de apărare, nu numai pentru a rămâne un aliat credibil al Statelor Unite.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel