Secretarul american al Apărării confirmă temerile aliaţilor europeni: Dacă Ucraina va cădea, statele baltice ar putea fi în pericol

Cristian Soare |
Data publicării:

Ucraina poate câștiga acest război împotriva Rusiei, a declarat marți, 9 aprilie, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, în timpul unei audieri în Senatul SUA. Potrivit lui Austin, acest lucru înseamnă că Ucraina poate rămâne o țară suverană, independentă și democratică, care are capacitatea de "a-și apăra teritoriul suveran și de a descuraja o agresiune".

Cu toate acestea, dacă Kievul va cădea, ar putea pune în pericol statele baltice, care sunt membre NATO, ceea ce ar putea atrage trupele americane într-un război prelungit în Europa, a declarat Austin în cadrul unei audieri a Comisiei pentru servicii armate a Senatului pentru a discuta cererea de buget de 850 de miliarde de dolari a Departamentului american al Apărării pentru anul fiscal 2025.

Unii politicieni și analiști occidentali promovează din ce în ce mai mult ideea că Ucraina nu poate câștiga acest război și că ar trebui să încerce să ajungă la un compromis cu Rusia.

Alți experți, inclusiv foști diplomați și oficiali din domeniul apărării, consideră că imposibilitatea unei ''victorii ucrainene'' este principala narațiune a Kremlinului, menită să submineze asistența occidentală.

Aceștia subliniază că Ucrainei nu a obținut încă o victorie decisivă asupra agresiunii rusești doar din cauza sprijinului excesiv de prudent și autolimitat al Occidentului.

Pentagonul a cerut in ultimele luni de zile Congresului SUA să sprijine acordarea unui nou ajutor pentru Ucraina, dar fără succes.

În martie, Departamentul american al Apărării a trimis Ucrainei un pachet de ajutor cu muniție în valoare de aproximativ 300 de milioane de dolari pentru a ajuta Kievul să reziste până la aprobarea următorului pachet de ajutor. Casa Albă dă asigurări că nu mai poate fi trimis niciun ajutor fără aprobarea Congresului.

Un proiect de lege suplimentar care prevede 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina este blocat de Congresul SUA. În martie, Senatul a votat pentru aprobarea acestui ajutor, dar Camera Reprezentanților nu a supus încă la vot această chestiune.

Dezbaterea privind bugetul apărării are loc pe fondul discuțiilor privind sprijinul acordat de legislatori americani pentru nevoile actuale in materie de cheltuieli pentru apărare oferite Israelului și Ucrainei.

Audierea din Senat a fost pentru prima dată când legislatorii din ambele partide au putut adresa liderilor militari de top ai Pentagonului întrebări directe cu privire la bugetul pentru anul viitor și la strategia Casei Albe pentru aceste conflicte, care sunt esențiale pentru interesele americane.

După cum notează Associated Press, discuțiile au loc în contextul în care președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a făcut "apeluri continue și disperate" că, dacă SUA nu ajută Ucraina în curând, Kievul ar putea pierde războiul cu Rusia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel