Sebastian Burduja: Proiectul Laserului de la Măgurele avansează

Darius Muresan |
Data publicării:

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat vineri că proiectul laserului de la Măgurele avansează, iar această infrastructură este deschisă cercetătorilor consorţiului ELI-ERIC.

"Proiectul Laserului de la Măgurele avansează. Este important că pentru prima dată în mandatul meu, dar prin meritul echipei de la Măgurele s-a deschis infrastructura de cercetare către cercetători membri ai ERIC. România nu se regăseşte în Consorţiul european de la ERIC. (...) Iată că astăzi un prim pas mare făcut de România este că a deschis această infrastructură acestor cercetători.

Este un proiect complicat care include trei componente. Proiectul este al laserului de mare putere, prima componentă şi ea este finalizată. De fapt, sunt două lasere de câte zece petawaţi fiecare, mai mari decât orice alt laser din lumea asta de două-trei ori. (...) Mai avem două componente de făcut - un accelerator şi sursa Gama. Ele au anumite întârzieri şi lucrăm la recuperarea lor şi la găsirea unor soluţii noi pentru a finaliza şi acele componente ale laserului de la Măgurele", a afirmat Burduja, în conferinţa de bilanţ a activităţii instituţiei pe ultimele patru luni.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel