Escaladarea tensiunilor dintre SUA şi Iran. Teheranul cheamă la unitate facţiunile interne

S.I. Catalin |
Data publicării:

Preşedintele Hassan Rouhani a chemat sâmbătă facţiunile politice iraniene să se unească pentru a depăşi situaţia actuală, despre care a spus că ar putea fi mai grea decât cea din timpul războiului cu Irakul din anii 1980, într-un moment în care Iranul se confruntă cu înăsprirea sancţiunilor americane, transmite Reuters, citând media de stat iraniană.

Preşedintele american Donald Trump i-a îndemnat joi pe liderii de la Teheran să discute cu Washingtonul despre renunţarea la programul nuclear şi a afirmat că nu exclude o confruntare militară.

Trump a făcut această ofertă în acelaşi timp cu creşterea presiunii economice şi militare asupra Iranului, de la tăierea tuturor exporturilor de petrol până la consolidarea prezenţei militare în Golf. SUA au decis, de asemenea, o noua desfăşurare de rachete Patriot în Orientul Mijlociu.

,,Astăzi nu se poate spune dacă situaţia este mai bună sau mai rea decât în perioada războiului (1980-88), dar în timpul războiului nu am avut probleme cu băncile noastre, cu vânzările de petrol sau cu importurile şi exporturile, iar atunci au existat doar sancţiuni privind achiziţiile de arme", a declarat Rouhani, potrivit agenţiei de stat IRNA.

,,Presiunile duşmanilor sunt un război fără precedent în istoria revoluţiei noastre islamice ... dar nu nu mă descurajez ...am mari speranţe pentru viitor şi cred că putem depăşi aceste condiţii dificile, dacă ne unim" a afirmat preşedintele iranian în faţa activiştilor reprezentând diferite facţiuni politice.

Radicalii l-au criticat pe preşedintele iranian după decizia lui Donald Trump de a retrage SUA din pactul nuclear, document susţinut de Rouhani, şi după reimpunerea de sancţiuni Teheranului. Pragmaticul preşedinte iranian a fost, de asemenea, abandonat de unii din aliaţii săi moderaţi.

Pe de altă parte, sâmbătă, un tribunal al presei a suspendat apariţia săptămânalului Seda (Vocea), după publicarea unui număr al revistei reformiste ce conţinea articole care avertizau asupra posibilităţii unui război cu SUA, conform agenţiei de presă semi-oficiale ISNA.

,,La răscrucea războiului şi a păcii, moderaţii au pierdut sau vor salva din nou Iranul de la război?'', era titlul principal de pe prima pagină, alături de fotografia navelor de război americane. În media socială radicalii au atacat revista, acuzând-o că este "vocea lui Trump" şi sugerând că avertismentul său în legătură cu pericolul unui război reprezintă un apel la dialog cu SUA, cel mai mare inamic al Republicii islamice.

"În punctul cel mai înalt al războiului politic, economic şi media al Americii împotriva naţiunii, o publicaţie iraniană suplimentează operaţiunile mediatice ale inamicului din interiorul ţării", a scris într-un comentariu agenţia de presa Fars.

Iranul a respins măsurile recente ale SUA de consolidare a prezenţei sale militare în regiune, calificându-le drept un "război psihologic" menit să intimideze Teheranul, notează Reuters.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel