Se deblochează și muniția pentru viitoarele F-16 ale Ucrainei. Undă verde pentru rachete ghidate aer-sol

Cătălin Costea  |
Data publicării:
F-16 Fighting Falcon, foto: National Interest
F-16 Fighting Falcon, foto: National Interest

Guvernul olandez a confirmat achiziționarea de  muniție pentru viitoarea flotă de avioane F-16 Fighting Falcon pe care Ucraina și-o construiește cu sprijinul aliaților în efortul depus pentru respingerea agresiunii ruse.

Mai exact, guvernul olandez va achiziționa direct de la producător muniție ghidată aer-sol în valoare de 150 de milioane de euro.

Anterior, într-un interviu acordat la încheierea unei călătorii de două zile efectuate în cursul lunii martie în Ucraina, ministrul olandez al apărării Kajsa Ollongren a anunțat că Țările de Jos vor acorda Kievului un sprijini de 350 de milioane de euro pentru muniție destinată avioanelor de luptă F-16 și pentru drone avansate de recunoaștere.

De asemenea, la reuniunea grupului Ramstein al aliaților Ucrainei, Ollongren a specificat că 150 de milioane de euro vor fi destinați finanțării rachetelor dirijate aer-sol care pot fi lansate de pe avioanele F-16, în timp ce 200 de milioane vor merge către dronele de cercetare, supraveghere și recunoaștere (ISR).

Problematica avioanelor de luptă F-16 pentru Ucraina a fost îndelung dezbătută, deoarece Occidentul intenționează să ofere Forțelor Armate ucrainene un avantaj semnificativ în aparentul impas în care s-a ajuns cu forțele ruse, fără însă a genera o escaladare a conflictului în care să fie angrenată alianța NATO.

 

Ucraina își pune speranțele în F-16 pentru a anihila elanul Rusiei după Avdiivka și chiar pentru a înclina balanța superiorității aeriene

 

2. -imagine fara descriere- (avion-f-16-us-air-force_25550100.jpg)Se deblochează și muniția pentru viitoarele F-16 ale Ucrainei. Undă verde pentru rachete ghidate aer-sol 

Angajamentul este cu atât mai necesar cu cât, la începutul acestui an, Rusia a încheiat cu succes ofensiva de cinci luni pentru cucerirea localității Avdiivka, afișând un nivel de supremație aeriană locală care i-a permis să utilizeze intens bombele ghidate cu planare. 

Astfel, până la probă practică, se consideră intrarea în luptă a avioanelor F-16 ar putea nu doar anihila elanul căpătat de forțele aeriene ruse după Avdiivka, ci chiar contribui la înclinarea balanței superiorității aeriene locale în avantajul Ucrainei. 

Ar fi probabil pentru prima dată când se întâmplă acest lucru în războiul început în urmă cu aproape doi ani și două luni – un conflict marcat de interdicția aeriană reciprocă, în care forțele aeriene ale niciunei părți nu au putut opera în afara teritoriului controlat de trupe terestre proprii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel