Se ascut cuțitele la Kremlin: Prigojin vrea în politică, iar Igor Girkin nu exclude o lovitură de stat dacă situația de pe front nu se îmbunătățește

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Omul de afaceri din Sankt Petersburg, proprietarul companiei militare private ruse Wagner, Evgheni Prigojin. Sursa foto: Occrp.org.
Omul de afaceri din Sankt Petersburg, proprietarul companiei militare private ruse Wagner, Evgheni Prigojin. Sursa foto: Occrp.org.

Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgheni Prigojin , a început să coopereze cu membrii partidului politic Just Russia - For Truth, ceea ce ar putea indica aspirațiile sale de a câștiga influență și de a prelua acest  partid, potrivit unei analize a ISW - Institutul pentru Studiul Războiului.

ISW a citat ziarul independent rus Meduza, care a relatat despre întărirea relațiilor dintre Prigojin și liderul acestui partid, Serghei Mironov. ISW afirmă, de asemenea, că susținerea lui Mironov pentru recunoașterea lui Wagner în Rusia ar putea încuraja o nouă fracționare în cadrul Kremlinului și este un indicator al sprijinului politic pentru Prigojin.

Două surse de la Kremlin susțin că Prigojin aspiră să ocupe o poziție de conducere în cadrul partidului pentru a câștiga mai multă influență la Sankt Petersburg.

Conflictele recente dintre Prigogin și oficialii ruși îi îngreunează jocul pentru influența politică.

Pe 7 aprilie, Ministerul rus al Afacerilor Externe a răspuns pentru prima dată criticilor sale, după ce Prigojin a criticat capacitatea Ministerului Afacerilor Externe de a rezolva probleme și a pus sub semnul întrebării eficiența agendei lor în Consiliul de Securitate al ONU. El și-a exprimat, de asemenea, nemulțumirea față de acțiunile Rusiei în Ucraina și Africa, argumentând că ministerul nu face absolut nimic pentru a ajuta forțele lui Wagner din acele zone.

În răspunsul său, ministerul l-a asigurat pe Prigojin că acestea cooperează cu companiile rusești din străinătate, precum și că sunt dedicate problemelor din Africa. Acest răspuns este pentru prima dată când o instituție guvernamentală rusă îi răspunde oficial lui Prigojin.

ISW scrie că acest răspuns este probabil continuarea discreditării și subminarii lui Prigojin de către Kremlin și este un răspuns la încercările sale de a influența afacerile externe și de a câștiga influență politică internă.

Cu toate acestea, presa rusă semnalează faptul că Ministerul Apărării al Federației Ruse a recunoscut în cele din urmă existența “Wagner”. Acum, în rapoartele oficiale ale ministerului, voluntarii companiei militare private sunt denumiți “detașamente de asalt Wagner”. Anterior, departamentul rus al apărării prefera să se refere la aceștia cu sintagma “voluntari ai trupelor de asalt”.

 

Clubul Patrioților Furiosi”: O lovitură de stat sau un război civil pro-occidental este iminentă dacă Moscova nu îmbunătățește drastic situația din prima linie

Un alt personaj controversat care umple spațiul informațional din Federația Rusă este fostul comandant separatist al Republicii Populare Donețk, Igor Girkin (Strelkov).

Strelkov, împreună cu alți șapte naționaliști au fondat un grup numit Clubul Patrioților Furiosi. Acest lucru este pentru a ajuta la încheierea războiului din Ucraina cât mai repede posibil în favoarea Rusiei, potrivit ISW.

Membrii clubului sunt revoltați de situația de pe front și susțin că Rusia este în pragul înfrângerii, iar o lovitură de stat sau un război civil pro-occidental este iminentă dacă Moscova nu îmbunătățește drastic situația din prima linie. „Nu mă tem să spun că ne îndreptăm spre înfrângerea militară”, a spus Girkin.

El a cerut Rusiei să continue războiul din Ucraina „mult mai agresiv”, cu mobilizarea deplină a populației ruse și a fost critic la adresa ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu.

Membrii clubului spun că cred că majoritatea oficialilor ruși nu sunt în măsură să atenueze impactul războiului asupra societății ruse, deoarece majoritatea oficialilor de la Kremlin aparțin „fracțiunii anti-război”. Potrivit clubului, aripa anti-război pledează pentru o înțelegere pașnică cu Occidentul pentru a recâștiga accesul la bogăția care are interzis din cauza sancțiunilor occidentale, adică nu din cauza unui dezacord fundamental cu războiul și a dorinței de pace.

Clubul spune că încearcă să ajute autoritățile ruse să finalizeze o „operațiune militară specială”, așa cum este numită invazia Ucrainei.

Analiştii de la Institutul pentru Studierea Războiului subliniază că înfiinţarea Clubului Naţionaliştilor Furiosi arată doar cum s-a adâncit scindarea de la Kremlin în timpul ofensivei ruse de iarnă eşuate şi înainte de contraofensiva ucraineană.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel