Schimb de replici între cancelarul german Olaf Scholz și Vladimir Putin. Rusia susține că în Donbas are loc un „genocid”

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei și Vladimir Putin, președintele rus, în timpul conferinței de presă de la Moscova. Sursă foto: Guvernul federal al Germaniei
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei și Vladimir Putin, președintele rus, în timpul conferinței de presă de la Moscova. Sursă foto: Guvernul federal al Germaniei

Cancelarul german Olaf Scholz a contrazis o afirmaţie a preşedintelui rus Vladimir Putin, care declarase anterior că ceea ce se întâmplă în Donbas (estul Ucrainei) este 'genocid', relatează Agerpres, care citează DPA şi Reuters.

'Acesta este un cuvânt tare (...) dar este greşit', le-a spus Scholz ziariştilor după întâlnirea sa cu Putin, care a durat trei ore la Kremlin. 'Este impropriu ', a insistat Scholz, care în urmă cu o zi a efectuat o vizită la Kiev, în cadrul eforturilor diplomatice întreprinse de cancelariile occidentale pentru dezamorsarea tensiunilor legate de Ucraina.

Declaraţia făcută de Putin a intervenit în urma schimbului verbal aprins cu Scholz în conferinţa de presă comună după întâlnirea lor de la Kremlin.

Preşedintele rus a declarat că NATO a bombardat Belgradul la sfârşitul anilor 1990 fără mandat din partea Consiliului de Securitate al ONU. Scholz a reacţionat la aceasta spunând că un genocid a fost împiedicat în acel moment.

Putin a replicat că astăzi are loc un 'genocid' în estul Ucrainei. Iniţial, Scholz nu a răspuns la această afirmaţie a liderului rus.

Rusia se consideră protectorul populaţiei de limbă rusă din estul Ucrainei, notează DPA.

Potrivit estimărilor ONU, peste 14.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în conflictul din Donbas până în prezent, dintre care cei mai mulţi în zonele controlate de separatişti proruşi.

Kievul acuză Rusia de orchestrarea conflictului cu separatiştii din Doneţk şi Lugansk, care a început la scurt timp după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova în 2014, conform media ucrainene.

 

Germania crede că există 'suficiente baze de discuţii' cu Rusia



Cancelarul german a apreciat după întâlnirea sa cu Putin că există 'suficiente baze de discuţii' cu Rusia în criza acutizată dintre Occident şi Moscova şi că aceste 'baze' trebuie utilizate, potrivit AFP.

'Există suficiente baze de discuţii pentru ca lucrurile să evolueze pozitiv şi trebuie să folosim aceste baze pentru discuţii', a subliniat Scholz la Moscova, în cadrul unei conferinţe de presă înainte de întoarcerea sa la Berlin, estimând că aceasta este o 'veste bună pentru a continua să vorbim şi să căutăm să ne înţelegem'.

Deşi a admis că Berlinul şi Moscova 'nu sunt de acord în toate punctele', el a asigurat că a discutat toate temele cu Putin, pe care l-a întâlnit pentru prima dată de la preluarea mandatului în fruntea guvernului german.

'Nu am omis niciun subiect, nici întrebările dificile, nici pe cele simple, (...) şi, evident, numeroasele teme care gravitează în jurul problemei securităţii europene şi a Ucrainei', a insistat Scholz. Faptul că am discutat atât de mult împreună este un semnal bun', a remarcat el.

În afară de Scholz, Parisul şi NATO au menţionat un prim semnal 'pozitiv' după anunţul retragerii parţiale a forţelor ruse desfăşurate în apropierea frontierei ucrainene, care au suscitat temeri privind un conflict armat. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel