Schimb de ”pumni” în Mediterana: Oficialii turci acuză Grecia de hărțuire în Egeea. Atena susține că Turcia ”uită” să menționeze un aspect

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat marți că Grecia continuă cu „acțiunile sale provocatoare”, în ciuda eforturilor Turciei de a reduce tensiunile. 

El a acuzat Grecia de diplomație „cu două fețe”, și „înșelăciune și ipocrizie”, a informat agenția de știri de stat turcă Anadolu, citată de Keeptalkinggreece.

„În ciuda tuturor eforturilor noastre bine intenționate, din păcate, vecina noastră Grecia continuă să crească tensiunea cu unele acțiuni provocatoare și retorică de fiecare dată. Facem tot posibilul pentru a preveni acest lucru”, a declarat Akar luni, într-o conferință de presă la Ankara.

Declarațiile sale au venit după ce două ambarcațiuni ale Gărzii de Coastă grecești au deschis sâmbătă focul în aer împotriva unei nave cu pavilion al insulelor Comore, aflată la aproape 18 de km în largul insulei Bozcaada din nord-vestul Turciei.

Nava „Anatoliană”, sub pavilion al insulelor Comore, cu 18 membri ai echipajului - șase egipteni, patru somalezi, cinci azeri și trei cetățeni turci - a fost atacată în timp ce naviga în apele internaționale.

„Imediat după acest (incident), politicienii din Grecia au acuzat Turcia de agresiune. Ce este asta, dacă nu ipocrizie? De aceea cerem să nu aibă o oglindă în casă? Dacă se privesc în oglindă, vor vedea adevărul și poate le va fi rușine”, a spus Akar.

Publicația elenă susține că ministul Akar a uitat să precizeze faptul că fosta navă Mavi Marmara s-a comportat ca o navă pirat - se deplasa fără un traseu prestabilit și nu a răspuns la apelurile Gărzii de Coastă a Greciei și se deplasa spre coasta Turciei.

 

Declarații belicoase

 

Cu toate acestea, nu doar ministrul apărării a venit cu acuzații la adresa Greciei.

Președintele Parlamentului turc, Mustafa Sentop, a descris marți Grecia drept „o amenințare națională”.

„Este inacceptabil ca Grecia să dorească să transforme Marea Egee într-un lac grecesc”, i-a spus Sentop omologului său din Malta.

„Retorica și acțiunile provocatoare ale vecinului nostru Grecia au devenit acum o amenințare pentru națiunea Turciei”, a spus Președintele, printre alții.

Dar poate cea mai agresivă declarație făcută, în ultimii ani, de un oficial al celor două state a venit de la chiar președintele Recep Tayyip Erdogan. 

Preşedintele turc şi-a reiterat marţi avertismentul puternic faţă de ţara vecină Grecia în legătură cu presupusele încălcări ale spaţiului aerian în Marea Egee.

Este timpul ca Atena 'să-şi vină în simţiri', le-a declarat Erdogan reporterilor la Ankara, înaintea plecării sale într-un turneu de trei zile în zona Balcanilor.

'În caz contrar, aşa cum spun mereu, putem coborî acolo într-o noapte pe neaşteptate', a spus liderul turc, recurgând la retorica folosită adesea de Turcia atunci când ameninţă cu lansarea unei operaţiuni militare.

Erdogan s-a referit la sistemele S-300 de apărare aeriană ale Greciei care s-ar fixa pe avioanele turceşti deasupra Mării Egee, acuzaţii negate de Atena.

Citește mai mult AICI

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel