Nou schimb de prizonieri de război între Rusia și Ucraina, efectuat zilele trecute

Cătălin Costea |
Data publicării:

Zeci de prizonieri de război ruși și ucraineni s-au întors acasă în urma unui schimb de prizonieri, după cum au declarat sâmbătă oficiali ai ambelor părți. Consilierul prezidențial ucrainean Andrii Yermak a declarat într-o postare pe Telegram că nu mai puțin de 116 ucraineni au fost eliberați.

 

Acesta precizat că prizonierii de război includ militari care au rezistat la Mariupol în timpul asediului rus de luni de zile în urma căruia orașul-port a devenit o ruină, precum și luptători partizani din regiunea Herson și lunetişti capturați în timpul luptelor aprige care se duc în prezent pentru controlul orașului Bahmut din estul țării.

În același timp, oficialii ruși ai departamentului apărării au anunțat că 63 de militari ruși s-au întors din Ucraina în urma schimbului, inclusiv câțiva prizonieri de „categorie specială” a căror eliberare a fost posibilă în urma medierii asigurate de Emiratele Arabe Unite.

Ministerul rus al Apărării a emis sâmbătă o declarație de presă prin care confirmă schimbul de prizonieri, însă nu oferit detalii privind prizonierii considerați de categorie specială. Foarte probabil aceștia sunt ofițeri cu grade superioare care au avut acces la informații clasificate de diferite niveluri, a căror divulgare poate crea probleme cel puțin de nivel tactic planurilor ruse care urmează să fie puse în aplicare în perioada imediat următoare.

Ucraina nu făcut nicio referire la prizonieri din această categorie, lăsând astfel de înțeles că din rândul trupele proprii nu au fost capturate persoane a căror deținere de către ruși să creeze vulnerabilități planurilor viitoare de acțiune. Raportul de schimb rezultat în baza informațiilor furnizate de cele două părți, de 166 la 63, confirmă în mare măsură această supoziție.

Anterioara dată când Rusia și Ucraina au schimbat prizonieri a fost cu aproximativ o lună în urmă, pe 8 ianuarie. Atunci ambele părți au schimbat câte 50 de militari, la paritate.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel