„Schema Donbas” în Transnistria. Rusia și Tiraspolul, acord pentru simplificarea procedurii de acordare a cetățeniei ruse

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:

Autoritățile separatiste de la Tiraspol au solicitat Moscovei să simplifice procedura de acordare a cetățeniei ruse pentru locuitorii din așa-numita republică. La rândul său, Moscova a dat curs cererii separatiștilor. 

În esență, liderii de la Tiraspol cer ca cetățenia rusească să fie acordata tuturor transnistrenilor, inclusiv celor care dețin și cetățenia altor state. Ei mai cer ca procedura să fie efectuată pe loc, fără a merge în Rusia. Subiectul a fost discutat de către Vadim Krasnoselski și Vitalii Ignatiev cu oficialii ruși, inclusiv Dmitrii Kozak, în timpul vizitei pe care au întreprins-o zilele trecute la Moscova.

Potrivit, portalului Deschide.md, care citează site-ul kommersant.ru, politicianul rus Konstantin Zatulin a confirmat că un demers pentru simplificarea obținerii cetățenii pentru transnistreni a fost deja trimisă de către Duma de Stat către premierul Mihail Mișustin și președintele Vladimir Putin.

Acest lucru a fost confirmat și de către șeful Comitetului pentru relații cu statele CSI, Leonid Kalașnikov.

El a menționat că asupra transnistrenilor trebuie aplicată „schema Donbasului”, însă fără obligația de a merge în Rusia pentru perfectarea actelor.

În optica lui Kalașnikov, pentru locuitorii transnistreni „este nevoie de un decret prezidențial analogic cu cel pentru DNR și LNR”.

„Trebuie decretul președintelui, iar noi încercăm să inițiem cererea”, a spus Kalașnikov.

Ținem să precizăm că în prezent la Tiraspol funcționează un birou consular al Ambasadei Rusiei la Chișinău (fără acordul autorităților constituționale, care se ocupă colectarea actelor pentru cetățenia rusească. Însă, la cetățenie pot pretinde doar cei care nu dețin cetățenia altor state. Însă marea majoritate a transnistrenilor dețin cetățenia R. Moldova și a Ucrainei, pentru a putea ieși de pe teritoriul R. Moldova.

În iunie 2020, autoritățile ruse au simplificat până la un grad ireductibil procedura de acordare a cetățeniei ruse pentru locuitorii republicilor separatiste din Estul Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel