Scandalul care zguduie Europa: Rețeaua rusă de propagandă ajungea până la instituțiile UE. La Bruxelles se cere anchetă "imediată şi transparentă"

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Parlamentul European
Parlamentul European

Praga a anunţat miercuri că serviciile sale de informaţii au demascat o reţea finanţată de Moscova care răspândea propagandă pro-rusă despre Ucraina.

Până acum, se cunoaște că mecanismul rușilor folosea site-ul ”Vocea Europei” (voiceofeurope.com) şi avea influență "până la Parlamentul European".

Serviciul de Informații de Securitate a Cehiei a raportat miercuri că a descoperit o rețea finanțată de Rusia, care dorea să influențeze evenimentele politice din țările europene, arată Agerpres.

Ce s-a descoperit deocamdată este că în centrul întregii încrengături care răspândea propaganda rusă se află un om legat ombilical de Vladimir Putin, fostul politician ucrainean Viktor Medvedciuk.

Trădătorul ucrainean (oferit lui Putin în schimbul a peste 100 de militari ucraineni) încerca, prin intermediul politicianului Artiom Pavlovici Marcevskyi și a site-ului Voice of Europe, să slăbească sprijinul pentru Ucraina și să influențeze viitoarele alegeri pentru Parlamentul European din iunie.

Pagina YouTube a ”Voice of Europe” este populată în mare măsură cu reprezentanți ai partidelor de extremă dreaptă, eurosceptice, care se aliniază pentru a ataca Green Deal, și care prezic colapsul iminent al Uniunii Europene, atacând Ucraina. 

 

În orice caz, rețeaua de propagandă, pusă la punct și controlată de Rusia avea ca sarcină să destabilizaze Europa

 

Banii trebuiau să meargă către politicienii din Olanda, Belgia, Germania, Franța, Ungaria și Polonia, în schimbul răspândirii propagandei rusești.

"Rusia a abordat membri ai Parlamentului European, dar i-a şi plătit, pentru a promova aici propaganda rusă'', a declarat joi premierul belgian Alexander De Croo în Camera Reprezentanţilor din Belgia

Eurodeputata franceză Valerie Hayer, preşedinta Renew Europe (centrişti şi liberali), i-a solicitat preşedintei Parlamentului European, Roberta Metsola, o anchetă internă "imediată şi transparentă". Grupul Verzilor solicită, de asemenea, "o anchetă rapidă şi amănunţită la nivel european".

„Acest lucru confirmă ceea ce am bănuit: Kremlinul folosește publicații suspecte care se prefac a fi mass-media [și] folosește bani pentru a cumpăra influență sub acoperire”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová, pentru Politico, catalogând dezvăluirile drept „foarte îngrijorătoare”.

„Este bine că aceste informații au fost făcute publice”, a declarat și premierul olandez Mark Rutte pentru nltimes.nl despre dezvăluiri, declarând că arată un risc ridicat de influență străină. El a descris informațiile cehe drept „foarte tulburătoare” și „o amenințare la adresa democrației, a alegerilor libere și a libertății de exprimare”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel