Scandal politic în Croația pe tema conflictului dintre Ucraina și Rusia. Președintele amenință cu retragerea trupelor din Europa de Est

Cătălin Costea |
Data publicării:
Armata croată, sursă foto: Ministerul Apărării din Croația
Armata croată, sursă foto: Ministerul Apărării din Croația

Președintele Croației, Zoran Milanović, a generat ieri un val de reacții în presa națională, după ce a declarat că țara sa își va retrage trupele din forțele NATO din Europa de Est dacă va exista o escaladare a tensiunilor cu Rusia din cauza Ucrainei.

Potrivit mai multor relatări din presa croată, aflat în vizită de lucru la o fabrică din Zagreb, Milanović a declarat că Croația nu va fi implicată în criza dintre Rusia și Ucraina. „Croația nu va trimite niciun militar în cazul unei escaladări. Dimpotrivă, va rechema toate trupele, până la ultimul soldat croat”, a declarat acesta.

„Tot ceea ce se întâmplă este în anticamera Rusiei”, a mai declarat Milanović, precizând că „trebuie să ajungem la un acord care să țină cont de interesele de securitate ale Rusiei”.

Acesta a precizat, de asemenea, că există și alte modalități de a menține integritatea teritorială a Ucrainei „în întregime sau 99 la sută din teritoriul său” și „de a o ajuta din punct de vedere economic”.

Comentariile lui Milanović au provocat și confuzie în rândul cetățenilor croați pentru că, deși președintele este comandantul șef al armatei, participarea în cadrul NATO este gestionată de Ministerul Apărării, cu aprobarea Parlamentului.

 

Guvernul de la Zagreb transmite că „președintele nu vorbește în numele Croației”

 

Astfel că președintele croat (fost lider al social-democraților din țară) a fost imediat combătut de ministrul de externe Gordan Grlić-Radman (din cadrul guvernului de centru-dreapta), care  a precizat că declarațiile lui Milanović nu au nicio legătură cu poziția guvernului. Mai mult, acesta din urmă a subliniat pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung din Germania că „președintele nu vorbește în numele Croației, ci al său însuși. Suntem și vom rămâne un membru loial al NATO. Tot ceea ce facem, facem în consultare cu partenerii noștri.”

De altfel, realitatea arată că forțele Croației din Polonia erau deja revenite acasă la începutul acestei săptămâni, după finalizarea unei misiuni regulate, după cum informează site-ul Ministerului croat al Apărării.

Tot în urmă cu câteva zile, pe contul de Twitter  al Grupării de luptă a NATO din Polonia a fost postată informația că gruparea va primi „în curând” un nou contingent croat. Însă, potrivit ziarului croat Jutarnji List, Croația nu mai este programată să trimită o nouă unitate în acest an, așa că nu ar exista forțe care să se retragă dacă va exista o invazie rusă în Ucrainei în următoarele săptămâni sau luni.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel