Scandal în SUA pe reautorizarea la zbor a avioanelor Boeing 737 Max

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Boeing și Administrația Federală a Aviației (FAA) au lucrat împreună pentru a manipula testele de recertificare a avioanelor 737 Max după două accidente fatale în 2018 și 2019, potrivit unui nou raport al Senatului. 

Boeing a „pregătit în mod necorespunzător” unii piloți de testare ai FAA pentru a ajunge la rezultatul dorit în timpul testelor de recertificare, iar unele teste au fost chiar efectuate pe simulatoare care nu erau dotate corespunzător pentru a recrea aceleași condiții ca și în accidente.

Autorii raportului Senatului spun că „FAA și Boeing au încercat să acopere informații importante care ar fi putut contribui la tragediile cu avioanele 737 MAX”.

FAA este acuzată că a recurs la represalii asupra denunțătorilor și ar fi putut obstrucționa ancheta Biroului de Investigații a Inspectorului General asupra accidentelor, că nu a tras la răspundere managerii superiori și a permis companiei Southwest Airlines să opereze abuziv zeci de avioane necorespunzătoare.

Raportul de 102 pagini, prezentat vineri, a fost întocmit de Comitetul pentru Comerț, Știință și Transport din Senatul SUA și este bazat pe informațiile primite de la 50 de denunțători, declarații ale personalului FAA și peste 15.000 de pagini de documente. Concluziile anchetei vin la o lună după ce FAA a autorizat avioanele Boeing 737 Max să își reia zborurile și, pe măsură ce companiile aeriene din întreaga lume încep să reintroducă avionul în flotele lor.

Noul raport al Senatului reprezintă una dintre cele mai atente și profunde anchete în interiorul autorității de reglementare care trebuia să țină compania sub control, transmite defense-aerospace.

"Descoperirile noastre sunt îngrijorătoare", a declarat senatorul Roger Wicker (R-MS), care conduce Comitetul. „Raportul detaliază o serie de deficiențe în supravegherea siguranței aviației și conducerea FAA. Este clar că agenția necesită o supraveghere consecventă pentru a se asigura că munca lor este executată complet și corect.”

Într-o declarație, FAA a spus că "analizează cu atenție documentul, despre care Comitetul recunoaște că conține o serie de acuzații nefondate”.

„Lucrând îndeaproape cu alte autorități de reglementare internaționale, FAA a efectuat o analiză amănunțită asupra avioanelor 737 MAX”, se mai arată în declarația FAA. „Suntem încrezători că problemele care au determinat accidentele tragice, zborul Lion Air 610 și zborul Ethiopian Airlines 302, au fost rezolvate prin modificările de proiectare necesare și aprobate independent de FAA și de partenerii săi.” 

Boeing a transmis că „ia în serios concluziile raportului Comitetului. Boeing se angajează să îmbunătățească siguranța aviației și să reconstruiască încrederea cu clienții, cu autoritățile de reglementare și cu pasagerii”, a transmis compania.

Citește și: După cele două catastrofe aviatice, Boeing 737 Max va zbura din nou, cu modificări ale designului

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel