Plan pentru noul val de mobilizare. Ucraina intenționează să reducă vârsta de recrutare la 25 de ani și își propune să recruteze încă 500.000 de persoane

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari ucraineni / Foto: Armata Ucrainei
Militari ucraineni / Foto: Armata Ucrainei

Guvernul ucrainean a înaintat Radei Supreme (parlamentul Ucrainei) un proiect de lege privind mobilizarea și serviciul militar, după cum a anunțat reprezentantul Cabinetului în parlament, Taras Melniciuk, pe 25 decembrie.

"Comandamentul militar a înaintat o cerere de mobilizare a 500.000 de militari. Guvernul elaborează reguli", a confirmat printr-un mesaj scris David Arahamia, liderul fracțiunii parlamentare a formațiunii politice Slujitorul Poporului, care a subliniat că guvernul ar trebui să prezinte proiectul de lege fără a ține cont de faptul că este sărbătoare.

În timpul conferinței sale de presă din 19 decembrie, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că la nivelul conducerii militare s-a solicitat mobilizarea a 450.000-500.000 de tineri suplimentar, dar că, înainte de a sprijini acest plan, trebuie reglementate mai multe probleme cheie.

"Acesta este un număr serios. Am spus că am nevoie de mai multe argumente pentru a susține această direcție", a declarat Zelenski în timpul conferinței de presă.

În timpul unui interviu acordat pentru Suspilne pe 24 decembrie, ministrul Apărării Rustem Umerov a declarat că se așteaptă ca proiectul de lege privind mobilizarea să fie înregistrat în parlament “în zilele următoare”.

Proiectul de lege va schimba abordările de mobilizare din Ucraina pentru a se asigura că societatea nu vede recrutarea drept o „pedeapsă” și prevede, pe lângă întărirea armatei pentru a servi țara, și aspecte privind pregătirea recruților, rotația militarilor sau terminarea serviciului militar, a adăugat ministrul.

Comentariul autorului:

Ucraina are nevoie de acest val de mobilizare în principal din două motive. Primul este cel declarat, nevoia conducerii militare de a asigura forță proaspătă de luptă după aproape doi ani de susținere a frontului, iar al doilea ține de transmiterea în exterior a mesajului că țara rămâne angajată ferm în lupta împotriva invaziei ruse, indiferent de dificultățile cu care se confruntă.

Situația politică internă îl obligă însă pe Zelenski să ceară ca procesul de mobilizare, care are în esență un impact social negativ, să vină la pachet cu o serie de măsuri menite să atenueze eventualele nemulțumirii sociale. O primă astfel de măsură ține de rotația la perioade mai scurte a forțelor de pe front, iar pentru aceasta este evident nevoie de mai mulți militari.

În plan extern, afișarea unei forțe de rezistență mai puternice pune o presiune mai mare pe deciziile părții ruse, care primește mesajul că va avea de dus un război lung, în timp ce obligă SUA și aliații europeni la solidaritate, pentru că o implicare insuficientă în susținerea Ucrainei ar echivala cu acceptarea condamnării la moarte a acestor noi tineri ce iau calea frontului.

 

Care sunt principalele modificări făcute de proiectul de lege

 

Parcurgând proiectul de lege, se observă că acesta propune în special:

  • reducerea vârstei de recrutare de la 27 la 25 de ani;

  • introducerea pregătirii militare de bază timp de până la 3 luni pentru toți cetățenii cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani la toate instituțiile de învățământ;

  • introducerea serviciului militar de bază opțional până la vârsta de 25 de ani pentru cei care nu au absolvit pregătirea militară de bază;

  • stabilirea restricțiilor privind drepturile cetățenilor ucraineni care se sustrag de la înregistrarea militară și serviciul militar;

  • acordarea de competențe Poliției Naționale a Ucrainei de a participa la măsurile de mobilizare;

  • îmbunătățirea procedurii de înregistrare militară a conscripăților, recruților și rezerviștilor;

  • beneficii pentru militarii eliberați din captivitate;

  • clarificarea motivelor de amânare și scutire de la recrutare pentru serviciul militar în timpul mobilizării.

De asemenea, proiectul are în vedere implicarea organelor locale de autoguvernare, întreprinderilor, instituțiilor și organizațiilor în participarea activă la activitățile de mobilizare; clarificarea competențelor Ministerului Apărării al Ucrainei, Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei și agențiilor de informații ale Ucrainei în ceea ce privește păstrarea evidențelor; clarificarea normelor privind îndeplinirea sarcinii de transport militar; stabilirea condițiilor în care pot fi recrutate persoanele care au efectuat serviciul militar în regimul juridic al legii marţiale sau au fost eliberate din captivitate, precum și clarificarea motivelor pentru eliberarea din serviciul militar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel