Satelitul nord-coreean a ajuns pe orbită și a transmis deja primele fotografii cu facilitățile militare ale SUA

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Hwasong-18 Foto: KCNA, via Arirang
Hwasong-18 Foto: KCNA, via Arirang

Phenianul a primit din partea Rusiei consiliere tehnică  în domeniul spațial, în schimbul trimiterii a cel puțin 10 transporturi de arme pentru războiul rusesc din Ucraina, iar asta se poate vedea din rezultatele ultimei lansări a unui satelit nord-coreean.

Coreea de Nord (RPDC) a declarat miercuri că a plasat cu succes pe orbită un satelit militar de spionaj, după două eșecuri anterioare, în timp ce SUA au condamnat lansarea drept o „încălcare flagrantă” a sancțiunilor ONU.

Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a primit miercuri primele imagini ale principalelor instalații militare americane, fotografiate din spațiu, informează presa de stat. Phenianul a anunțat că a plasat cu succes primul său satelit spion pe orbită cu o zi mai devreme, potrivit agenției de știri de stat KCNA, citată de Reuters.

Racheta care transporta satelitul a fost lansată marți seară și „a plasat cu precizie satelitul de recunoaștere „Malligyong-1” pe orbita sa”, se mai arată în comunicat.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a asistat la lansare și i-a felicitat pe oamenii de știință și tehnicienii din spatele misiunii, a adăugat acesta.

Coreea de Sud a răspuns spunând că va relua operațiunile de supraveghere de-a lungul graniței sale cu Coreea de Nord, suspendate în 2018 ca parte a unui acord între Seul și Phenian pentru reducerea tensiunilor militare, conform agenției de presă Yonhap.

Încercările din mai și august ale Coreei de Nord de a plasa un satelit pe orbită eșuaseră, dar consilierea experților din Federația Rusă pare să fi remediat problemele tehnice ale rachetei Phenianului.

 

Satelitul este funcțional?

 

Oficiali și experți din întreaga lume încearcă să verifice în mod independent afirmația Coreei de Nord conform căreia a lansat cu succes primul său satelit spion, un efort despre care Coreea de Sud susține probabil că a inclus și ajutor rusesc.

Ar putea dura ceva timp pentru a determina dacă satelitul se află pe o orbită operațională, transmite semnale și care sunt capacitățile sale, au spus analiștii.

„Pentru a evalua succesul acestei lansări, este esențial nu doar să se determine dacă satelitul a intrat pe orbită, ci și să se asigure capacitatea de a ajusta și de a efectua recunoașteri de pe acea orbită”, a declarat Hong Min, un coleg senior la Institutul Coreean pentru Unificare Națională. „Acest lucru include verificarea capacității de a face fotografii cu camere optice și transmiterea lor corespunzător către centrul de satelit”.

Coreea de Nord nu a prezentat imagini ale satelitului. Este puțin probabil ca satelitul nord-coreean să ofere informații detaliate despre sistemele de arme specifice din Coreea de Sud, dar ar fi totuși util pentru identificarea unor elemente precum mișcările mari de trupe.

„Este probabil ca acesta să fie un satelit optic relativ mic, care va avea o rezoluție relativ scăzută”, a declarat, pentru Reuters, Vann Van Diepen, un fost expert în armament al guvernului SUA. „Dar chiar și un satelit cu rezoluție relativ scăzută este mai bun decât să nu aibă un satelit, cum este acum”.

Pentru a lansa un satelit mai capabil, Coreea de Nord va trebui cel mai probabil să dezvolte o rachetă mai mare, ceea ce pare să facă, a mai spus el.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel