Sârbii sunt pentru dialog, dar împotriva coexistenței apropiate, cu kosovarii albanezi

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Pe 30 noiembrie, agenția sârbă de știri B92 a dat publicității rezultatele celui mai recent sondaj de opinie privind relația dintre Serbia și Kosovo, realizat de Centrul pentru politica de securitate din Belgrad. Cei mai mulți dintre cetățenii sârbi susțin dialogul cu Kosovo, deși nu văd posibilitatea coexistenței sârbilor și albanezilor, precum, de asemenea, susțin acordurile de la Bruxelles și Washington, deși nu văd beneficiile acestora.

Sondajul a arătat că jumătate din cetățenii Serbiei susțin dialogul cu Kosovo, chiar dacă mai mult de 90% dintre sârbi nu resimt niciun beneficiu din acest lucru și aproape trei sferturi consideră că acesta nu a schimbat nimic. Mai exact, cetățenii au crezut în potențialul dialogului, dar consideră acesta că a fost irosit în abordarea problemelor secundare.

Doar o cincime din cetățeni consideră că scopul final al guvernului sârb este conservarea teritoriului Serbiei, în conformitate cu Rezoluția 1244, în timp ce jumătate apreciază că acesta ar fi rezultatul ideal al negocierilor.

Cercetarea a arătat că cetățenii sârbi nu doresc renunțarea la Kosovo, vor o reconciliere și relații normale, dar nu cred că negocierile vor conduce la astfel de rezultate. Jumătate dintre cetățenii sârbi consideră că nu se va ajunge niciodată la un acord și doar un sfert cred că se va realiza în următorii trei până la cinci ani.

Prin urmare, 70% cred că nu va exista pace între sârbi și albanezi în Balcani în viitorul apropiat.

Până la trei sferturi dintre sârbi nu ar accepta ca albanezi kosovari să fie funcționari publici în Serbia sau să se căsătorească cu un membru al familiei lor, iar două treimi refuză ca aceștia să le fie superiori la locul de muncă.

Este oarecum încurajator faptul că două treimi dintre sârbi ar accepta albanezii kosovari ca rezidenți.

Dorința de reconciliere și de stabilire a unei păci durabile între sârbi și albanezi, pe care majoritatea sârbă o susține pe fondul manifestării unei atitudini negative față de albanezii kosovari, precum și îndoielile cu privire la rezultatul pozitiv al negocierilor, denotă incoerența existentă încă în modul în care cetățenii sârbi percep soluționarea problemei Kosovo.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel