Săptămâna neagră pentru avioanele britanice de antrenament. Un nou “Hawk” s-a prăbușit, de data asta în SUA

Cătălin Costea |
Data publicării:

Escadrila de antrenament VT-22 “Golden Hawks” a Forțelor Navale ale SUA din Kingsville, Texas, a pierdut o aeronavă T-45 Goshawk care s-a prăbușit în timpul unui zbor de antrenament de rutină. Ambii membri ai echipajului au reușit să se catapulteze, viața acestora fiind în afara oricărui pericol.

La o primă evaluare se apreciază că, în timpul unei manevre tactice de tipul “touch-and-go” (aterizare cu atingerea pistei și reluarea imediată a decolării) echipajul a abordat greșit aterizarea rezultând un impact prea mare între trenul de aterizare și pista aerodromului auxiliar Orange Grove.

T-45 Goshawk este un avion de antrenament avansat al marinei SUA (folosit și de piloții US Marine Corps) introdus în servicu la sfârșitul anilor 1980. Avionul este la origine un BAE Hawk britanic, adaptat cerințelor americane, care a fost produs în SUA de McDonnel Douglas.

În total, au fost produse 221 astfel de aeronave, dintre care, la începutul anului 2021, mai erau în serviciu 194 de avioane,  în versiunea modernizată C, cu cabină de sticlă și sistem de navigație inerțial.

În prezent, US Navy a demarat prospectarea pieței în căutarea unui înlocuitor pentru acest tip de avioane.

Cu doar trei zile în urmă, pe 23 martie, în Marea Britanie a avut loc un accident similar cu o aeronavă Hawk T1, provenind din aceeași familie de avioane de antrenament. Și în acest caz, piloții au reușit să se catapulteze în siguranță. Ministerul britanic al Apărării a confirmat că aeronava aparținea escadrilei 736 Aviație Navală staționată la baza RNAS Culdrose din Cornwall.

În acest context, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a anunțat că întreaga flotă de 76 de avioane Hawk T1, aflate în serviciul forțelor aeriene și navale britanice de la mijlocul anilor 1970, va fi retrasă până în 2030. Foarte probabil, avioanele Hawk vor fi înlocuite în principal cu simulatoare performante împreună cu o serie mai restrânsă de avioane moderne de antrenament.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel