Săptămână grea pentru Armata rusă, care e nevoită să schimbe tactica după pierderea celor 5 aeronave de luptă moderne Sukhoi

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Su-34 rusesc, foto: Ministerul Apărării din Rusia
Su-34 rusesc, foto: Ministerul Apărării din Rusia

Forțele ucrainene pot opera mai liber și în siguranță de-a lungul malurilor Niprului.

Pentru Kremlin, pierderile de echipamente de săptămâna trecută sunt infinit mai importante decât zecile de mii de militari ruși care au fost uciși sau răniți la Avdiivka, spre exemplu, unde au fost aruncate la sacrificiu batalioane întregi, doar pentru a măcina apărarea ucraineană. 

Analiștii Institutului pentru Studierea Războiului raportează și ei despre scăderea activității aviației ruse pe 24 și 25 decembrie după pierderea a 5 avioane du luptă moderne, inclusiv 4 aeronave Su-34 și un Su-30SM.

Su-34 este singurul tip de aeronavă din arsenalul rus care poate detecta și ataca ținte foarte rapid, capacitate care se datorează prezenței unei anumite combinații de senzori, avionică și arme „inteligente”. 

Flota Federației Ruse avea, înainte de invazie, aproximativ 150 de avioane Su-34. 

Deși unii experți notează că  pierderile aviației ruse în Ucraina nu sunt critice, este greu de crezut că Moscova poate susține ritmul actual de pierderi.

 

Pentru a evita noi pierderi pentru aviație, rușii riscă și aduc artileria cu rază lungă

 

Pe 26 decembrie, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Forțelor Armate Ucrainene, Nataliia Humeniuk, a declarat că rușii s-au repliat. Atacurile asupra pozițiilor ucrainene din regiunea Herson s-au înjumătățit față de media anterioară de 30 de atacuri pe zi.

Potrivit acesteia, distrugerea mai multor avioane rusești a slăbit capacitatea inamicului de a arunca bombe ghidate (capabile să planeze câteva zeci de kilometri). Pentru a compensa lipsa de sprijin aerian, rușii au desfășurat artilerie de calibru mare și MLRS pe malul stâng al regiunii Herson.

Pe 25 decembrie, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene, colonelul Yuri Ihnat, a mai informat că trupele ruse au încetat să mai conducă acțiuni în regiunea Herson după distrugerea avioanelor de luptă.

Potrivit analiștilor ISW, în ultimele săptămâni, rușii utilizau mai des bombele ghidate pe malul drept al regiunii Herson.

„Cu toate acestea, forțele ruse pot prefera în prezent să aducă artileria cu rază lungă de acțiune mai aproape de țărmul râului Nipro decât să riște distrugerea a mai multor avioane”, explică raportul.

Experții consideră că potențiala desfășurare mai aproape de linia frontului a artileriei ruse cu rază lungă ar putea oferi Forțelor ucrainene capacitatea de a angaja mai ușor aceste tipuri de arme și de a opera mai liber și în siguranță de-a lungul malurilor Niprului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel