Lituania merge în continuare pe mâna Saab și face noi comenzi pentru lansatoarele RBS 70

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem antiaerian cu rază scurtă de acțiune RBS-70 / Foto: Forțele Armate Lituaniene
Sistem antiaerian cu rază scurtă de acțiune RBS-70 / Foto: Forțele Armate Lituaniene

Ministerul Apărării din Lituania a ales RBS-70  datorită întreținerii ușoare, mobilității sporite și rezistenței ridicate la perturbările electromagnetice.

Saab, compania suedeză din industria aerospațială și de apărare, a anunțat marți că a semnat un contract pe patru ani cu Agenția Lituaniană pentru Echipamente de Apărare, care va permite autorităților de la Vilnius să plaseze noi comenzi pentru rachete RBS-70, până în 2026.

Potrivit unui comunicat de presă al Saab, a fost efectuată și o primă achiziție în cadrul noului contract, cu o valoare a comenzii de 45 de milioane de euro. 

Livrările vor avea loc în perioada 2023-2024

Comanda include rachete pentru sistemul de apărare aeriană de la sol al Saab RBS-70, arată Edrmagazine.

Foto: Saab / RBS-70; radar Giraffe

Acest sistem a fost ales datorită întreținerii sale deosebit de ușoare, mobilității, fiind foarte rezistent la interferențe mecanice și electromagnetice.

„Rachetele noastre de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune, cele mai bune din clasă, oferă un avantaj tactic. Recentul contract va consolida și mai mult capacitatea de apărare aeriană a Lituaniei prin sistemul RBS 70 și rachetele sale de înaltă performanță”, spune Görgen Johansson, șeful Departamentului de Business al Saab Dynamics.

Armata lituaniană a menționat că Ministerul Apărării Naționale a semnat un contract cu SAAB Dynamics AB din Suedia pentru achiziționarea și de rachete ghidate pentru sistemul RBS-70. Au fost alese rachete de tip Bolide și MK-2. 

Cu o rază de acțiune maximă de aproximativ 7.000 m, racheta ghidată Mk-2 este capabilă să angajeze ținte până la o altitudine de 4.000 m. Viteza maximă este de Mach1,6.

Racheta Bolide are un motor îmbunătățit, având o viteză maximă de Mach 2.0, și poatelovi ținte aflate la maxim 8.000 m și ajunge la altitudinea de luptă de 6.000 m.

În plus, potrivit producătorului, rachetele ghidate Bolide cu siguranțe îmbunătățite ar trebui optimizate pentru combaterea dronelor și a rachetelor de croazieră.

Dispozitivele de lansare RBS-70 sunt ghidate de la un post de comandă cu un dispozitiv radar Giraffe 75, care poate ghida până la nouă sisteme MANPADS. RBS-70 folosește un detector laser pentru a ghida racheta către ținta sa.

Foto: Radar Giraffe Saab

Sistemele RBS-70 sunt folosite de Batalionul Lituanian de Apărare Aeriană, iar rachetele sunt folosite de o serie de alți aliați NATO. 

Lituania a achiziționat, încă din 2020, trei baterii NASAMS-3 cu rază medie de acțiune, având rachete ghidate AMRAAM și ia în considerare în prezent achiziționarea de sisteme suplimentare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel