S-a lansat la Odesa Trilaterala România - Republica Moldova - Ucraina. Subiectul așa-zisei „limbi moldovenești”, pe agenda discuțiilor

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Miniștri de externe ai R. Moldova, Ucrainei și României, Nicu Popescu, Dmytro Kuleaba și Bogdan Aurescu. Foto: MAE
Miniștri de externe ai R. Moldova, Ucrainei și României, Nicu Popescu, Dmytro Kuleaba și Bogdan Aurescu. Foto: MAE

Ministrul Bogdan Aurescu a anunţat, pe Twitter, că a fost lansată joi, la Odesa, Trilaterala România - Republica Moldova - Ucraina, la nivel de miniştri de Externe.

Potrivit lui Aurescu, "acest moment istoric al consolidării parteneriatului" celor trei ţări a fost dedicat securităţii energetice.

"În contextul în care Ucraina şi Republica Moldova sunt profund afectate de impactul războiului, am reiterat azi, în Odesa, disponibilitatea României de a-şi susţine vecinii şi de a aborda problemele care privesc domeniul energetic. Am avut alături miniştrii Energiei şi am discutat despre o colaborare trilaterală în domeniul energetic", a mai scris şeful diplomaţiei române pe platforma de socializare.

El a adăugat că acest format trilateral trebuie să aducă soluţii pentru Republica Moldova şi Ucraina. "România continuă să fie solidară cu Guvernul şi poporul din Ucraina, primindu-i pe cei mai vulnerabili în ţară, crescând tranzitul de cereale şi făcând eforturi legate de tragerea la răspundere a Rusiei", a transmis ministrul Aurescu. 

În ceea ce privește cooperarea în domeniul energiei, accentul a fost pus asupra măsurilor imediate de sprijin care sunt necesare pentru ca Ucraina și Republica Moldova să facă față sezonului rece, dar și asupra măsurilor pe termen lung pentru consolidarea securității energetice a acestora, cu accent pe interconectarea regională.

În plus, cei doi miniștri de externe, de la București și de la Chișinău, au solicitat omologului lor ucrainean să recunoască ”în mod oficial inexistența așa-zisei „limbi moldovenești”, pornind de la recunoașterea identității între limba română și așa-zisa “limbă moldovenească” confirmată de partea ucraineană în luna aprilie 2021”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel