S-500, primele sisteme capabile să doboare F-35? Rusia vrea să pună capăt supremației aeriene a SUA

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: F-35.com
Sursă foto: F-35.com

Rusia plănuiește ca în următorii ani sistemul S-500 să intre în dotarea forțelor armate ale Kremlinului. Dar până atunci rușii spun că S-500 va fi un sistem anti-aerian cum nu a mai existat.

Sistemul S-500 este cu o generaţie peste S-400, deja considerat de mulţi ca fiind cel mai performant sistem de apărare antiaeriană pe piaţa internaţională de armament. Iar S-500 e și un răspuns pentru avioanele de generația a V-a F-35.

Mass-media din Rusia, scrie revista americană de specialitate National Interest, citează experți militari care sunt de părere că S-500 va fi primul sistem de apărare anti-aeriană capabil să doboare aeroanave americane F-35. Americanii nu contestă capacitățile S-500, dar subliniază că e prea devreme pentru a considera că S-500 ar putea doborî F-35.

Dar chiar și așa, Pavel Sozinov, unul din conducătorii companiei de apărare rusă Almaz-Antey, a declarat în presa rusă că „S-500 este o lovitură pe care Rusia o dă prestigiului american”. Acesta e de părere că noile sisteme S-500 vor putea neutraliza toate sistemele de ofensivă ale Statelor Unite ale Americii.

Nu există prea multe detalii oficiale privind caracteristicile sistemelor S-500. Raza de acţiune a sistemului ar fi de 600 de kilometri. Actualul S-400 Triumph este capabil să distrugă ținte aflate la o distanță de până la 400 km.

Ruşii susţin că noul S-500 va fi capabil să detecteze și să doboare simultan până la 10 ținte balistice. De asemenea, va putea distruge focoasele rachetelor hipersonice.

Producția sistemelor a început, S-500 fiind în prezent testat de către armată. Potrivit Ministerului Apărării din Rusia, livrările ar trebui să începă în 2025.

CITEȘTE ȘI: Rusia a finalizat testarea sistemului antiaerian S-500

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel