Rușii susțin că au interceptat din nou rachetele Storm Shadow lansate de avioane Su-24. Atacul viza Podul Crimeea, dar rachetele au fost distruse în Regiunea Herson

Ionel Copcea |
Data publicării:
Foto: Storm Shadow / MBDA
Foto: Storm Shadow / MBDA

Jurnalistul și bloggerul rus Yuri Podolyaka susține că, pe 01.11.2023, patru bombardiere ucrainene de tip Su-24 au încercat să atace Peninsula Crimeea cu rachete de croazieră Storm Shadow de producție occidentală. Cinci rachete au fost doborâte de sistemele rusești de apărare antiaeriană, două au căzut în zona Arabat Spit, iar soarta celei de-a opta este, deocamdată, necunoscută.

“Patru avioane ucrainene de tip Su-24, fiecare cu două rachete amplasate în punctele de prindere, au participat din nou la o lovitură asupra Peninsulei Crimeea. Apărarea noastră antiaeriană a doborât cinci rachete de croazieră Storm Shadow, iar alte două au căzut în zona Arabat Spit, cel mai probabil fiind anihilate de mijloacele de război electronic. Apropo, acestea din urmă reprezintă o achiziție valoroasă pentru inginerii noștri”, a declarat Podolyaka, citat de portalul de propagandă al  Kremlinului, topcor.ru.

Acesta a sugerat că cea de-a opta rachetă a fost pierdută undeva în apele Mării Azov sau în zona Sivash. Bloggerul rus a subliniat complexitatea interceptării rachetelor, care, de această dată, au zburat nu deasupra mării, ci deasupra suprafeței pământului. În opinia sa, în aceste condiții, apărarea antiaeriană rusească “a demonstrat rezultate pur și simplu strălucitoare”.

“Ei bine, se pare că inamicul a încercat să atace Podul Crimeea, dar a eșuat din nou, confirmând versiunea mea potrivit căreia apărarea noastră antiaeriană a găsit antidotul la rachetele de înaltă precizie de producție occidentală. Acesta este reprezentat de utilizarea integrată a sistemelor de apărare antiaeriană S-400 cu aeronavele AWACS de tip A-50U”, a menționat jurnalistul rus.

Yuri Podolyaka apreciază că inamicul are o problemă sistemică. În opinia sa, dacă totul va continua ca acum, atunci rachetele pe care Occidentul le-a dat Ucrainei se vor epuiza rapid, iar altele noi nu vor mai fi livrate, “pentru a nu dezonora complexul militar industrial occidental”.

Respingerea atacului masiv cu rachete efectuat pe 01 noiembrie de către Forțele Armate ucrainene a fost confirmată și de guvernatorul Regiunii Herson, Vladimir Saldo. Potrivit acestuia, șapte rachete lansate de inamic de pe aeronave, care se deplasau spre Crimeea, au fost doborâte deasupra teritoriului Regiunii Herson. Majoritatea au fost distruse în aer, iar două dintre acestea au fost detonate la sol într-o zonă pustie de pe Spitul Arabat. Nicio persoană nu a fost rănită și niciun obiectiv de infrastructură nu a fost avariat.

(Sursa: topcor.ru - publicație aliniată total propagandei ruse)

Comentariul autorului: Ultimul atac de acest fel asupra Peninsulei Crimeea a fost executat de Forțele Armate ale Ucrainei pe 30 octombrie 2023.

Presa rusă a semnalat faptul că, pentru executarea atacului, aviația ucraineană a întrebuințat o nouă procedură tactică.

În spațiul aerian s-a aflat simultan o întreagă escadrilă ucraineană, formată din șase bombardiere Su-24 și șase avioane de vânătoare MiG-29 și Su-27. Acestea au urcat pe cer de pe trei aerodromuri, respectiv Kanatovo (Regiunea Kirovograd), Starokonstantinov (Regiunea Khmelnitsky) și Mirgorod (Regiunea Poltava).

Prin acțiunile lor, aeronavele ucrainene au încercat să inducă în eroare radarele rusești și sistemele de apărare antiaeriană. Avioanele au desfășurat activități de luptă, lansând rachete aer-sol dintr-un punct, după care s-au mutat în alt loc.

Folosind această tactică, piloții ucraineni au încercat să evite întrebuințarea rachetelor rusești aer-aer cu rază lungă de acțiune. Totuși, o astfel de acțiune este destul de riscantă, în condițiile în care partea rusă susține că, în perioada 01-28 octombrie a distrus 31 de avioane și trei elicoptere aparținând Forțelor Armate ale Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel