Rușii susțin că au distrus mai multe HIMARS decât a primit Ucraina. Pentru că nu erau reale. Artileria și aviația rusă - păcălite de replici gonflabile

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia susține că a distrus mai multe lansatoare de rachete HIMARS decât le-au furnizat Statele Unite Ucrainei, deși nu există dovezi independente că ar fi fost distrus  măcar un sistem. Agențiile de informații occidentale și armata ucraineană, pe de altă parte, susțin că armata rusă nu a distrus niciun HIMARS, țintele raportate de Rusia fiind de fapt momeli gonflabile.

Reuters scrie despre compania cehă Inflatech, care a cunoscut o creștere puternică a producției în ultimul an, după invazia Rusiei în Ucraina, ajungând la zeci de replici gonflabile ale echipamentelor militare.

Reprezentantul companiei Vojtech Fresser a declarat că Inflatech produce aproximativ 35 de sisteme gonflabile în fiecare lună. Compania produce replicile din mătase sintetică, iar acestea pot fi umflate direct pe câmp în scurt timp cu ajutorul unei pompe electrice. Ele au rolul de a induce în eroare adversarul.

Sistem A-8 (9k33) OSA - replică gonflabilă

Inflatech nu a confirmat dacă Ucraina este printre destinațiile produselor pe care le produce, iar ministerul ceh al Apărării nu a răspuns solicitărilor Reuters. „Îmi pot imagina că, dacă vrem să sprijinim o țară parteneră care are probleme, le vom trimite astfel de „sisteme” gonflabile Inflatech”, a spus Fresser .

 

HIMARS gonflabil

 

Compania nu numai că produce HIMARS gonflabile, ci și o varietate de alte modele, de la tancuri la avioane. Scopul lor este simplu - să forțeze inamicul să-și irosească muniția pe astfel de momeli ieftine. Majoritatea replicilor sunt, de asemenea, echipate cu un dispozitiv care încălzește aerul din interior, ceea ce le face să pară ca un adevărat vehicul pe senzorii cu infraroșu.

„Dacă nu am binoclu, privind de la o distanță de 150 până la 200 de metri, nu pot vedea dacă este o armă adevărată sau o momeală”, a spus Fresser jurnaliştilor cehi. Dronele de recunoaștere, avioanele și elicopterele observă pozițiile inamice de la distanțe semnificativ mai mari, așa că nu este de mirare că momelile reușesc să păcălească soldații ruși.

Momelile gonflabile au fost prezente în războiul modern de zeci de ani - au fost folosite încă din cel de-al Doilea Război Mondial, când Aliații au folosit astfel de tehnică în Marea Britanie pentru a încerca să păcălească avioanele germane de recunoaștere să atace ținte greșite.

Rusia deține și ea astfel de „momeli”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel