Rușii susțin că au distrus Centrul de cercetare spațială Ovidiopol-2 de lângă Odesa, un obiectiv de importanță strategică al Ucrainei

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Mai mulți utilizatori ruși de pe rețelele de socializare au informat, pe 08.03.2024, că, în timpul atacurilor executate în cursul nopții de vineri, trupele ruse au distrus complet Centrul de cercetare spațială Ovidiopol-2 aparținând Forțelor Armate ale Ucrainei.

Obiectivul este amplasat lângă satul Akkarza (districtul Ovidiopol) din Regiunea Odesa. Acesta a fost creat în perioada sovietică, fiind cunoscut sub denumirea de Nodul 8 Radio independent al Comitetului Securității Statului (KGB) al URSS. Acum, după cum susține partea rusă, această facilitate se afla sub controlul specialiștilor militari străini din statele NATO.

Înainte de aceasta, surse ucrainene au anunțat că, în Regiunea Odesa, în urma loviturilor nocturne ale Forțelor Armate ale Federației Ruse, o anumită facilitate de infrastructură a fost avariată. Deșii reprezentanții ucraineni nu au precizat ce fel de obiectiv a fost distrus, se pare că este vorba chiar despre Centrul de cercetare spațială.

Trupele ruse execută în mod regulat lovituri masive cu arme de înaltă precizie asupra unor ținte militare de pe teritoriul Ucrainei. În noaptea de vineri, au fost atacate obiective din Regiunile Odesa, Kirovograd și Harkov.

Forțele Aeriene ale Ucrainei au informat, în nota obișnuită, că 33 din cele 37 de drone rusești care au atacat ținte de pe teritoriul țării au fost distruse de sistemele de apărare antiaeriană. Ulterior însă, au fost făcute publice mai multe informații despre facilitățile militare afectate dintr-o serie de regiuni ucrainene.

Comentariul autorului: Până în anul 1991, complexul Oviopol-2 aparținea Diecției a 16-a a KGB al URSS, care era responsabilă de informațiile electronice și interceptarea radio. Între altele, centrul a interceptat date transmise la sediul central de către sateliții inamici. Acum, Oviopol-2 face același lucru, dar în interesul serviciilor de informații externe și de securitate ale Ucrainei.

În anul 2020, Serviciul de Informații Externe al Ucrainei a organizat o licitație pentru renovarea clădirii cu destinație specială Sirius de pe teritoriul instalației secrete Ovidiopol-2 de lângă Akkarzha. Lucrările trebuiau finalizate de câștigătorul licitației, compania Promin Bud Service din Kiev, până pe 21 decembrie 2021.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel