Ruşii susţin că au accesat toți senzorii, IR/GPS și avionica unei rachete ghidate Storm Shadow, utilizată de armata ucraineană. Cât este propagandă şi cât adevăr?

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Rușii raportează că au recuperat cu succes o rachetă de croazieră "Storm Shadow" aproape complet intactă. Sursa Foto: Twitter OSINTdefender.
Rușii raportează că au recuperat cu succes o rachetă de croazieră "Storm Shadow" aproape complet intactă. Sursa Foto: Twitter OSINTdefender.

Armata rusă a susţinut recent, prezentând şi câteva imagini, că a interceptat o rachetă tactică de croazieră Storm Shadow de fabricație britanică. Rachetă ar fi fost utilizată de armata ucraineană pentru a lovi Berdyansk, cel puţin asta susţin ruşii. Resturile rachetei, găsite de ruşi pe un câmp, le-a sugerat mai multor experţi militari că acestea au rezultat în urma unei interceptări efectuate cu sistemul Pantsir-S1/SM sau, eventual, cu sistemul de apărare aeriană Tor-M2U.

Ceea ce merită subliniat este faptul că mare parte din componentele electrice care stau la baza rachetei Storm Shadow au rămas în mare parte intacte. Acest lucru a stârnit interesul specialiștilor în domeniu.

După cum bine precizează analiştii publicaţiei americane The War Zone, racheta Storm Shadow nu este o rachetă de ultimă generație, dar ar putea avea o valoare semnificativă în materie de informații tehnice pe care ruşii le pot utiliza pentru a dezvolta sisteme mai eficiente de interceptare.

Printre componentele care ies în evidență se numără unitatea care asigura controlul şi ghidate rachetei - modulul GPS și senzorul cu infraroșu utilizat pentru corelare și ghidare în partea finală a traiectoriei rachetei. De asemenea, parte din aceste componente este şi și unitatea care permite selectare a țintelor, care folosește senzorul infraroșu pentru a selecta țintele de la o distanță de 15-20 km, în funcție de mărimea și semnătura termică a acestora.

Alte caracteristici cheie care au atras atenția experților sunt componentele cheie care asigură partea de propulsie şi manevrabilitate - bateria rachetei, sistemul de alimentare cu combustibil pentru motorul Turbomeca Microturbo TRI 60-30 și elementele de design ale scutului motorului.

În plus, capacitatea Storm Shadow de a perturba sistemele radar rusești este analizată cu atenție. Aceste informații ar putea ajuta la dezvoltarea unor sisteme de război electronic terestru și aerian mai avansate. De asemenea, experții doresc să examineze caracteristicile senzorilor infraroșii.

Una dintre cele mai secrete tehnologii care au fost integrate pe rachetele Storm Shadow este sistemul de ghidare, care folosește o combinație de GPS și navigație inerțială pentru a ghida rachetă spre țintă cu o precizie extremă.

Racheta are, de asemenea, un dispozitiv sofisticat de urmărire în infraroșu cu imagistică care îi permite să identifice și să urmărească țintele chiar și în condiții cu vizibilitate redusă sau în condiții meteorologice nefavorabile.

În plus, racheta Storm Shadow are un design invizibil care o face greu de detectat de către sistemele radar inamice, ceea ce îi sporește șansele de a-și atinge cu succes ținta.

Recent, pe 4 iulie, au apărut imagini care prezintă rămășițele rachetei de croazieră franco-britanice Storm Shadow, interceptată de apărarea antiaeriană rusă în regiunea ucraineană Zaporojie.

Acest tip de rachetă s-a dovedit a fi o provocare pentru interceptare datorită profilului său de zbor redus și a materialelor care absorb undele radar. Introducerea sa pe câmpul de luptă a prezentat într-adevăr o mare provocare pe care forțele armate ruse erau obligate să o rezolve.

Cu toate acestea, numărul tot mai mare de imagini cu Storm Shadow doborâte care apar online sugerează că apărarea aeriană a Rusiei s-ar putea adapta încet la aceste atacuri. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel