Rușii sunt într-o situație foarte dificilă în Sud: Ucrainenii au trecut Niprul și stabilesc un cap de pod. Forțarea fluviului cu tancuri va fi marea provocare

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

De când au eliberat nordul Regiunii Herson, la sfârșitul anului 2022, forțele ucrainene au lansat multe raiduri mici peste Nipru. De obicei, ucrainenii provoacă unele daune, ucid sau capturează câțiva ruși, apoi se retrag rapid în timp ce artileria rusă și dronele încep să răspundă.

Pe 19 octombrie, însă, trupele ucrainene din Brigada 38 Infanterie Marină au trecut fluviul Nipru,  s-au infiltrat în Krynky și au rămas aici. După 11 zile, nu numai că sunt încă în Krynky, ci și-au extins controlul de-a lungul așezării cu lățimea de aproximativ cinci kilometri.

Un militar rus din Brigada 810 Infanterie Marină, unitate care are în responsabilitate menținerea pozițiilor ruse în această zonă de pe malul stâng al Niprului, a descris situația ca fiind „foarte dificilă”.

Ucrainenii „trag în mod constant în noi cu artilerie, folosesc muniții cu dispersie și, cel mai important, folosesc o întreagă hoardă de drone și UAV-uri cu grenade care funcționează non-stop, împiedicând evacuarea răniților și aprovizionarea cu muniție”.

Devine tot mai clar că Krynky este un cap de pod, un posibil loc în care forțele ucrainene par să poată reuși să treacă peste Nipru în număr mare, cu echipament greu, și să adauge o nouă direcție contraofensivei lor din sud.

 

Capetele de pod sunt însă fragile

 

2. Frontul uc... (herson-contraofensiva_51708400.jpg)

Frontul ucrainean și fortificațiile ruse în sud în zona Herson și Crimeea (10.04.2023). Foto: @Twitter Brady A.

Capetele de pod sunt însă fragile (vulnerabile la artilerie, lovituri aeriene și contraatacuri mecanizate) până când forțe grele principale traversează, extind zona controlată și adaugă putere de foc acesteia. Se știe că infanteriștii Brigăzii 38 Infanterie Marină au traversat fluviul, însă nu există dovezi că au reușit să aducă vehicule blindate, apărare antiaeriană și echipamente de geniu.

Obținerea unor progrese semnificative fără sprijinul blindatelor este puțin probabilă, mai ales într-un mediu în care inamicului îi este facilă desfășurarea tehnicii grele de luptă. Teoretic, forțele ruse mai au timp să atace capul de pod și să-l contracareze înainte să devină mai mare și consolidat.

Este evident de ce trupele ucrainene ar dori să treacă Niprul în număr mare, la Krinky sau în apropiere. Avansarea spre sud din Krynky ar izola mai multe regimente rusești în jurul gurii de vărsare a Niprului și i-ar aduce pe ucraineni în pragul Crimeei.

Dar traversările râurilor sunt dificile și riscante. O știu foarte bine și rușii, care, în mai 2022, au încercat să folosească poduri de pontoane pentru a traversa râul Doneț din estul Ucrainei (mult mai îngust decât Niprul) și a fost prinși pe malul celălalt în focul artileriei și dronelor ucrainene. Barajul de foc a ucis aproximativ 500 de militari ruși și a distrus în jur de 80 de vehicule blindate.

 

Marea provocare va fi trecerea Niprului

 

Dacă ucrainenii reușesc să construiască poduri de pontoane și să ducă tancuri, vehicule de luptă și alte echipamente grele peste Nipru, în capul de pod Kyinky, s-ar putea datora doar faptului că forțele ruse din jurul așezării sunt destul de reduse în acest moment. Și s-ar putea să nu ajungă prea curând să fie întărite.

Forțele ruse din Ucraina sunt întinse și subțiate. Brigăzile și regimentele nu depun doar eforturi defensive împotriva contraofensivei Ucrainei de-a lungul mai multor axe din sudul și estul Ucrainei, dar organizează și ofensive în est,  una în jurul localității Avdiivka și alta în Kreminna.

 

Rușii pariază în Est pe ofensiva din Avdiivka, unde situația e grea pentru ambele părți. Riscă Ucraina Avdiivka pentru un avans în sud?

 

3. Forțele pe... (actiune_a_fortelor_pentru_operatii_speciale-a-armatei-ucrainene_36666600.jpg)

Forțele pentru Operaţii Speciale ale Forţelor Armate Ucrainene au desfășurat o operațiune în partea ocupată de ruşi a regiunii Herson. Imaginea datează din ianuarie 2023. Sursa Foto: Direcţia principală de Informaţii (GUR) a Ministerului Apărării din Ucraina.

Ofensiva din Avdiivka, în special, s-a dovedit extraordinar de costisitoare pentru ruși. Acolo, Brigada 110 Mecanizată ucraineană și unitățile învecinate au ucis sute de ruși și au eliminat zeci de vehicule blindate, eliminând echivalentul unei brigăzi în doar trei săptămâni.

Rușii nu pierd doar oameni și materiale în jurul localității Avdiivka. Ei pierd și opțiuni sau chiar oportunități. Adică, posibilitatea de a dedica acele forțe unei alte operații, cum ar fi efortul de a contracara capul de pod Krynky sau de a prinde forțele ucrainene vulnerabile pe timpul traversării Niprului.

Singurul motiv pentru care Kremlinul să poate spera la un rezultat favorabil în Krynky este că forțele ucrainene sunt, de asemenea, supuse unei presiuni semnificative, în timp ce se luptă să-și susțină contraofensiva.

Cu toate acestea, Kievul nu pare dispus să renunțe la Krynky sau la un alt efort ofensiv pentru Avdiivka aflată la nord-vest de Donețk ocupat de ruși, într-un sector în care logistica rusă este robustă.

Chiar dacă rușii continuă să arunce batalion după batalion la Avdiivka, ucrainenii au trimis doar câteva întăriri pentru a ajuta Brigada 110 și celelalte forțe din garnizoana locală, fiind puțin probabil să angajeze forță de luptă în mod nejustificat pe această axă, după cum observă mai mulți analiști militari. 

Dacă Brigada 38 Infanterie Marină reușește să mențină și să extindă capul de pod realizat la Krynky, foarte probabil un rol decisiv l-a jucat economia de forțe din Avdiivka și disponibilitatea Kievului de a risca soarta acestui oraș deja ruinat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel