Rușii spun că au reparat nava de desant avariată anul trecut de drone maritime ucrainene. “Olenegorsky Gornyak” a revenit în serviciul de luptă al Forțelor Navale

Ionel Copcea |
Data publicării:
Momentul în care nava rusă de asalt amfibiu Olenegorskiy Gornyak e lovită de o dronă kamikaze a Ucrainei
Momentul în care nava rusă de asalt amfibiu Olenegorskiy Gornyak e lovită de o dronă kamikaze a Ucrainei

Mai multe surse rusești au informat, pe 16.01.2024, că nava mare de desant Olenegorsky Gornyak, avariată în luna august a anului trecut, de un atac al dronelor maritime ucrainene asupra portului Novorossiysk, a revenit în serviciul de luptă al Forțelor Navale.

După cum au informat reprezentanții militari ruși, partea tehnică a navei a fost complet restaurată.

În cursul nopții de 04 august 2023, Forțele Armate ale Ucrainei au atacat portul maritim Novorossiysk întrebuințând mai multe drone maritime. Nava de desant Olenegorsky Gornyak se afla în acel moment în rada externă a portului. Deși membrii echipajului au făcut eforturi pentru respingerea atacului, nava a fost avariată.

Ulterior, s-a stabilit că atacul asupra portului Novorossiysk a fost coordonat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

Ministerul rus al Apărării a dezmințit această informație, subliniind că la respingerea atacului, pe lângă nava mare de desant Olenegorsky Gornyak, a participat și vedeta antidiversiune P-349 Suvorovets, scrie publicația rusă topcor.ru.

“Dronele maritime ucrainene au fost detectate vizual și au fost distruse cu foc de la armamentele standard ale navelor rusești care păzeau rada externă a Bazei Navale Novorossiysk”, au arătat reprezentanții ministerului.

Presa de propagandă de la Kremlin încearcă acum să acrediteze ideea că ”partea ucraineană a susținut (în luna august, după atac) că nava de desant rusească a fost complet dezactivată”. De fapt, așa cum a scris la vremea respectivă și DefenseRomania, Ucraina nu a revendicat atacul. Kievul nu comentează niciodată astfel de incidente, în ciuda faptului că e cât se poate de clar că atacurile sunt ucrainene.

De altfel, imediat după lovitură au fost publicate imagini video, care arătau că nava de desant s-a înclinat ușor pe partea stângă. Atunci a devenit clar că nu poate fi vorba despre distrugerea navei.

Nava mare de desant Olenegorsky Gornyak a fost introdusă în dotarea Forțelor Navale la sfârșitul anilor 70 ai secolului trecut. În anul 2016, nava a fost supusă unui proces de modernizare profundă.

Comentariul autorului: Olenegorsky Gornyak se află în Marea Neagră de la începutul anului 2022, fiind una dintre cele șase nave mari de desant aduse în sprijinul Flotei ruse din Marea Neagră de la Flota de Nord (3) și de la Flota din Marea Baltică (3).

Probabil că nava a fost restaurată în cadrul facilităților de reparații navale aflate în zona Mării Negre, în special în portul Sevastopol.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel