Rușii se tem de un colaps în sud: Divizia 76 Desant-Asalt, adusă pe axa Robotîne-Melitopol pentru a respinge ofensiva ucraineană

Cătălin Costea |
Data publicării:
Blindate rusești / ministerul rus al apărării
Blindate rusești / ministerul rus al apărării

Kremlinul se grăbește să întărească apărarea în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, într-una dintre puținele opțiuni rămase de a preveni o străpungere ucraineană de-a lungul unei axe critice.

Ca în multe alte situații, întăririle provin de la Divizia 76 Desant-Asalt, care este „probabil cea mai bună divizie a Rusiei și este relativ proaspătă”, potrivit lui Rob Lee, analist la Institutul de cercetare pentru politici externe din Philadelphia. Cel mai recent, divizia a atacat la începutul acestui an în jurul Kreminnei, unde rușii încă susțin o ofensivă limitată.

Faptul că rușii redistribuie Divizia 76 Desant-Asalt arată că ofensiva ucrainenilor din 2023, care a început cu atacuri blindate simultane de-a lungul mai multor axe în sudul și estul Ucrainei, pune o presiune tot mai mare pe apărarea rusă.

Doar în ultimele două săptămâni, forțe terestre și aeriene ucrainene au eliberat Robotîne în Zaporojie, în timp ce brigăzile de infanterie marină au împins trupele rusești din Urojaine, la aproximativ 80 de kilometri est de Robotîne, pe valea râului Mokri Yaly.

Harta frontului de sud

Aceste, aparent, mici victorii ucrainene aduc forțele Kievului cu câțiva kilometri mai aproape de cele două obiective principale ale lor din sudul țării. Ucrainenii urmăresc să elibereze orașele Melitopol și Mariupol de ocupanții lor ruși, în timp ce aceștia din urmă au nevoie să controleze orașele pentru a-și proteja rutele de aprovizionare pe uscat către Crimeea ocupată.

 

Succesul apărării ruse pare că mai depinde acum doar de cât de bine își folosește rezervele

Militari ucraineni / foto: Brigada mecanizată 53, facebook

După ce Comandamentul Operațional “Sud” ucrainean a desfășurat în jurul Robotîne una dintre cele mai bine înzestrate brigăzi pe care le deține, și una dintre rarele sale mari unități de luptă din rezervă strategică, Brigada 82 Asalt Aerian (trupe aeropurtate), Kremlinul s-a văzut nevoit să aducă la rândul său în zonă una dintre puținele sale formațiuni de rezervă.

Un ofițer ucrainean în rezervă, care postează sub numele @Tatarigami_UA, a fost unul dintre primii care au remarcat redislocarea Diviziei 76 ruse din sectorul Kreminna din nord-estul Ucrainei către axa Robotîne-Tokmak-Melitopol.

„Conform doctrinei militare ruse, cel puțin pe hârtie, Divizia 76 face parte din rezervele lor strategice, subliniind gravitatea mișcării”, observa acesta sâmbătă.

Mențiunea că Divizia 76 Desant-Asalt este o unitate de rezervă pe hârtie este foarte probabil justificată de faptul că marea unitate, care are în organică trei regimente de infanterie, fiecare cu câteva mii de militari, a mai fost în prima linie pe parcursul celor 19 luni de război.

Divizia a luptat în jurul Kievului în primele săptămâni ale războiului și sunt indicii că ar fi participat la masacrul civililor ucraineni din Bucea, în primăvara anului 2022. După ce s-a retras din zona central-nordică a Ucrainei, divizia echipată cu tancuri T-90, T-72 și cu vehicule de luptă BMP-2 și BMD s-a deplasat pe frontul din est.

Șase luni mai târziu, în august 2022, Divizia 76 a mutat temporar mai multe batalioane în regiunea Herson din sudul Ucrainei, în efortul eșuat de a opri contraofensiva din toamna anului 2022 în urma căreia Ucraina a eliberat malul drept al fluviului Nipru.

Dar i-a făcut pe ucraineni să plătească pentru fiecare kilometru recâștigat. La sfârșitul lunii octombrie, în apropierea localității Kostromka, tunarii Diviziei 76 au distrus practic o întreagă coloană de vehicule de luptă a Brigăzii 35 Infanterie Marină a Ucrainei.

Astfel, prin angajarea pentru a doua oară a Diviziei 76 Desant-Asalt pentru a opri ofensiva ucraineană în sudul țării, Kremlinul arată că situația se agravează și că face tot ce mai poate.

Orice efort viitor de consolidare a apărării într-un sector ar putea veni doar prin slăbirea apărării rusești într-un alt sector. „Lipsa rezervelor operaționale considerabile ar forța comandamentul rus să facă pe viitor redistribuiri laterale și să ia decizii cu privire la ce sectoare ale frontului vor fi tratate prioritar”, după cum observă Institutului pentru Studiul Războiului din Washington.

Concluzia pe scurt este că, dacă ucrainenii își pot menține ritmul în sud, i-ar putea obliga pe ruși să facă o alegere grea privind flancul pe care decid să mențină o apărare puternică, sud sau est, pentru că pare tot mai dificil să le susțină pe amândouă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel