Rușii răspund nervos distrugerii bazei din Crimeea. Un atac de noapte, cu sisteme Grad, ucide 11 civili ucraineni în Dnepropetrovsk

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Sisteme rusești BM-21 Grad. Foto: Inform Napalm
Sisteme rusești BM-21 Grad. Foto: Inform Napalm

Noaptea trecută (9 - 10 august), armata rusă a bombardat raionul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, despărțit doar de Nipru de forțele ruse.

Au murit 11 persoane și alte 13 au fost rănite, a informat miercuri dimineața, șeful administrației regionale, Valentin Reznicenko.

Artileria rusă a lansat, cel puțin, 80 de rachete ”Grad” asupra zonelor rezidențiale din localitățile Marganeț (Marganets) și Viștarasivka (Vyshetarasivka).

„În orașul Marganeț, 10 persoane au murit, 11 au fost rănite (zece sunt în spital, șapte dintre ele în stare gravă). Au fost avariate peste 20 de clădiri înalte, inclusiv Centrul pentru Afaceri Culturale, Palatul Culturii, un cămin, două școli, clădirea Consiliului Local și mai multe birouri administrative. Linia electrică a fost de asemenea dezactivată și câteva mii de oameni au rămas fără electricitate”, a precizat Reznicenko.

”Satul Viștarasivka din comunitatea teritorială rurală Mirivska (Myrivska) a fost și el sub foc. O femeie a murit și soțul acesteia fost rănit, casa fiind complet distrusă de un proiectil. O altă femeie a fost rănită. 11 case particulare și conducta de gaze  au fost avariate, iar până la o mie de persoane rămânând fără gaze”, a mai informat Reznicenko.

Comentariul autorului:

Localitățile bombardate se aflau de mult timp în raza artileriei rusești, dar nu au fost bombardate până în prezent.

Orașul Marganeț se află la aproximativ 15 km de Energodar – localitatea centralei nucleare Zaporojie, pe teritoriul căreia forțele ruse au constituit o grupare de artilerie cu care atacă periodic localitățile ucrainene de pe celălalt mal al Niprului.

Satul Viștarasivka situat la 17 km E-SE de Marganeț, se află și el pe malul Niprului, în raza artileriei rusești, inclusiv a aruncătoarelor de proiectile reactive (MLRS) ”Grad”.

Clădirile înalte sunt de regulă pe lista de lovire a unităților de artilerie, iar până la cele de natură civilă din Marganeț, forțele ruse cunoșteau cu siguranță distanța până la ele.

Până acum, timp de aproape șase luni, au fost cruțate - deși se aflau în raza artileriei, deoarece nu sunt folosite de militarii ucraineni, fiind foarte vulnerabile.

 

Răspuns în grabă după exploziile din Crimeea. Ocupantul rus lovește zone civile

 

Cel mai plauzibil motiv pentru atacarea celor două localități este un răspuns în grabă, la exploziile de ieri, de pe aerodromul militar din Crimeea.

Lovirea total nejustificată a țintelor civile de către forțele ruse indică o reacție nervoasă aproape necontrolată, o grabă, de a răspunde la o anumită acțiune ucraineană soldată cu multe pierderi rusești.

Localitățile ucrainene de pe malul drept al Niprului sunt la îndemână și pot fi subiectele unor misiuni de pedeapsă.

Reamintim, că ieri după-amiază pe teritoriul bazei aeriene rusești Novofedorivka s-au auzit mai multe explozii.

Situația a fost atât de gravă, încât guvernatorul Crimeii, Serghei Aksenov, a simțit nevoia sau i s-a ordonat, să meargă acolo și să asigure că totul este în regulă, exploziile fiind doar consecința unor erori ale personalui bazei.

Ministerul rus al Apărării a negat un atac ucrainean, lucru făcut și de Ministerul Apărării de la Kiev, baza fiind la aproximativ 200 de km de linia frontului, prea departe de o lovitură cu rachete.

Informații neconfirmate atribuie exploziile forțelor ucrainene.

Speculațiile privind sursa exploziilor merg până la întrebuințarea de către ucraineni a rachetelor indigene, ”Neptun” - modificate pentru ținte terestre sau chiar a sistemului de rachete ”Grim-2” aflat în fază experimentală. Este luată în calcul și folosirea rachetelor americane ATACMS, cu raza de acțiune de 300 de km.

În plus, New York Times, citând o sursă militară de la Kiev care a dorit să-și păstreze anonimatul, a precizat că Forțele Amate ale Ucrainei au fost implicate în exploziile de pe aerodromul rusesc de lângă Novofedorivka din Crimeea ocupată.

De asemenea, total întâmplător (dar, pe timp de război, evenimentele cu impact strategic nu sunt deloc întâmplătoare), Planet Labs, cu doar patru ore înainte de explozii, a publicat imagini din satelit cu baza aeriană de la Novofedorivka.

Atâta timp, cât niciun oficial rus sau ucrainean nu atribuie militarilor ucraineni incidentul de la Novofedorivka, totul râmâne la nivel de scenariu.

Însă, graba cu care artileria rusă a lovit clădirile civile ucrainene, considerate inofensive până acum, ridică unele semne de întrebare despre cine se află în spatele exploziilor de la Novofedorivka.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel