Rușii pregătesc propria contraofensivă. În timp ce surse occidentale vorbesc despre primăvara anului viitor, presa rusă spune că aceasta trebuie declanșată cât mai rapid

Ionel Copcea |
Data publicării:
Militar rus / Ministerul Apărării al Federației Ruse, facebook
Militar rus / Ministerul Apărării al Federației Ruse, facebook

Revista americană Newsweek a informat recent, citând surse apropiate Guvernului Ucrainei, că armata rusă pregătește propria contaofensivă. Potrivit reprezentanților ucraineni, la începutul lunii octombrie, rușii vor pune bazele acțiunilor ofensive, iar în primăvară vor da o lovitură puternică.

Trebuie subliniat faptul că despre o posibilă ofensivă a armatei ruse se vorbește nu numai în Ucraina și SUA, ci și în Rusia. În special, șefului Comitetului pentru apărare din Duma de Stat, Andrei Kartapolov, a declarat că trupele ruse se pregătesc în prezent pentru un contraatac.

“În ceea ce privește ofensiva, este necesar ca mai întâi să se creeze condițiile pentru aceasta. Iar acest proces este acum în curs de desfășurare”, a declarat Kartapolov în cadrul unui interviu pentru Ura.ru.

Este adevărat că, spre deosebire de Occident, în Rusia nu a fost anunțat încă niciun termen pentru începerea unei noi operații ofensive. Iar momentul anunțat de Newsweek pare unul foarte îndoielnic.

Dacă o ofensivă majoră a unităților rusești va fi amânată până în primăvara anului 2024, trupele ucrainene vor avea la dispoziție cel puțin câteva luni pentru echiparea liniilor defensive. În acest caz, armata rusă s-ar putea confrunta cu aceleași probleme cu care se confruntă acum Forțele Armate ale Ucrainei.

În primul rând, este vorba despre instalarea unor câmpuri de mine, care au devenit un obstacol insurmontabil pentru armata ucraineană în contraofensiva actuală. În plus, în timpul toamnei și al iernii, Occidentul va furniza cu siguranță noi echipamente militare armatei ucrainene. Astfel că, specialiștii ruși apreciază că, în cazul în care conducerea rusă are în intenție planuri ofensive, atunci este necesar ca acestea să fie implementate fără să se mai aștepte primăvara.

Comentariul autorului: Contraofensiva militarilor ucraineni este în curs de desfășurare de mai bine de două luni, adică de la începutul lunii iunie, și vizează zonele din sudul, dar și din estul Ucrainei. Toată lumea este de acord că aceasta avansează mai lent decât s-au așteptat inițiatorii săi, iar progresele înregistrate de armata ucraineană nu sunt deloc încurajatoare.

După unele surse, Forțele Armate ale Ucrainei aruncă în luptă ultimele rezerve, iar trupele ruse așteaptă eșecul acțiunilor acestora, pentru a trece din nou la ofensivă.

Este evident faptul că primul obiectiv al trupelor ruse va consta în cucerirea completă a teritoriilor celor patru entități incluse, în toamna lui 2022, în compunerea Federației Ruse, respectiv Republicile Populare Donețk și Luhansk, precum și regiunile Herson și Zaporojie.

Însă, există indicii că partea rusă nu se va mulțumi numai cu teritoriile anexate deja și că va avea în vedere extinderea acestora. În primul rând, este vorba despre regiunea Harkiv, unde militarii ruși se află deja în ofensivă, încercând să recupereze localitățile din care au fost forțați să se fugă în cursul anului trecut, pe timpul uneia dintre celebrele “regrupări de trupe”.

În același timp, deși nu afirmă în mod răspicat acest lucru, rușii intenționaează să închidă accesul Ucrainei la Marea Neagră, unde au primit foarte multe lovituri, iar pentru acest lucru au nevoie de regiunile Mîkolaiv și Odesa. În ultima perioadă, în cele două regiuni sunt executate lovituri zilnice cu rachete și drone, care au în vedere slăbirea potențialului militar al Ucrainei din această zonă.

Rămâne de văzut dacă armata rusă, măcinată de multe probleme de natură internă, va fi capabilă să pună în practică aceste intenții. Militarii ruși dispun de rezervele necesare, iar venirea iernii, coroborată cu un eventual eșec al contraofensivei ucrainene și o anumită oboseală a Occidentului, ar putea crea condițiile necesare pentru declanșarea unor noi acțiuni ofensive la scară largă.

Sursa: topcor.ru

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel