Rușii modernizează 'portavionul terestru' dislocat în Peninsula Crimeea

Ionel Copcea |
Data publicării:

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 15.12.2020, citând o sursă aparținând Statului major principal al Forțelor Navale ale Federației Ruse, că, în primăvara anului 2021, va fi încheiat un contract pentru repararea și modernizarea complexului de aviație pentru teste și antrenament (NITKA) din localitaea Saki, care reprezintă replica terestră a portavionului Amiral Kuznetsov.

“Semnarea contractului este planificată pentru perioada aprilie-mai anul viitor. Acesta va include repararea și modernizarea complexului NITKA din Crimeea”, a precizat sursa.

Potrivit declarațiilor acesteia, la începutul lunii decembrie, Comandamentul principal al Forțelor Navale a analizat o serie de probleme legate de pregătirea piloților aviației ambarcate. În special, au fost luate în considerare propuneri menite să accelereze ieșirea din reparații a portavionului Amiral Kuznetsov. 

Pe 04 decembrie, o sursă din cadrul industriei constructoare de nave a declarat pentru agenția Tass că portavionul Amiral Kuznetsov urmează să iasă pe mare pentru teste în anul 2022.

Conform reglementărilor existente, înainte de a zbura de pe portavion, piloții aviației ambarcate trebuie să obțină un permis în acest sens. Pentru pregătirea piloților, pot fi utilizate două complexe NITKA dislocate la Saki și Yeisk. Despre primul se știe că are nevoie de modernizare, iar despre cel de-a doilea că se află în prima fază a exploatării.

Complexele NITKA sunt concepute pentru exersarea decolării și aterizării aeronavelor ambarcate. Complexul din Saki este un aerodrom cu pista din oțel, sub forma unei punți a navei, echipat cu o trambulină și echipamente de aterizare. Dimensiunile aerodromului sunt similare cu cele ale punții de zbor a portavionului Amiral Kuznetsov.

Comentariul autorului: Complexul NITKA din Crimeea funcționează din perioada sovietică, fiind singura facilitate de instrucție de acest tip din cadrul Forțelor Navale.

După dizolvarea fostei URSS, complexul a rămas în compunerea Forțelor Navale ale Ucrainei, fiind închiriat de Federația Rusă pentru pregătirea piloților aviației ambarcate.

Ca urmare a divergențelor dintre părți, reprezentanții ruși au decis să-și construiască propriul complex de acest tip, în localitatea Yeisk din Ținutul Krasnodar.

Astfel, după integrarea Peninsulei Crimeea în Federația Rusă, Forțele Navale rusești s-au trezit cu două facilități de instrucție, aproape identice. În cele din urmă s-a decis păstrarea ambelor complexe și utilizarea NITKA Saki pentru instrucție, iar NITKA  Yeisk pentru testarea și dezvoltarea unor noi categorii de tehnică militară.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel