Rușii vor să străpungă granița din nordul Ucrainei; Kievul a trimis întăriri în regiunea Harkiv și încearcă să țină pe loc forțele ruse

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
În zona de nord a frontului din Ucraina, militarii ucraineni continuă amenajarea pozițiilor defensive, inclusiv pregătirea unor fortificații suplimentare. Sursa Foto: Facebook/Comandamentul Forțelor Întrunite ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
În zona de nord a frontului din Ucraina, militarii ucraineni continuă amenajarea pozițiilor defensive, inclusiv pregătirea unor fortificații suplimentare. Sursa Foto: Facebook/Comandamentul Forțelor Întrunite ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

Armata rusă încearcă să treacă prin apărarea ucraineană din regiunea Harkiv. Zona a fost puternic bombardată azi-noapte. Ucrainenii au trimis întăriri în zonă, a declarat Ministerul Apărării de la Kiev.

Forțele ruse au încercat un atac surpriză la aproximativ 50 km nord-est de orașul Harkiv, scrie Reuters.

Tentativa a avut loc în noatea de joi spre vineri, trupele ruse atacând la bordul mijloacelor de luptă blindate.

„La aproximativ cinci dimineața, inamicul a început să încerce să spargă linia noastră de apărare”, a declarat Oleh Sinehubov, șeful administrației militare a regiunii Harkiv.

Deși grupul principal de atac a fost respins, luptele încă sunt în desfășurare și deocamdată nu se poate spune cu certitudine dacă rușii au redeschis direcția de ofensivă Harkov.

„Ocupanții și-au intensificat bombardarea frontului de nord. Inamicul atacă orașul Vovceansk.” Ukrainska Pravda vine cu detalii despre atacuri, făcând referire la surse militare.

Zona Voceansc, la nord-est de Harkiv, în care încearcă forțele rusești să pătrundă: Sursa: GoogleMaps

Rușii au bombardat zona toată noaptea, cu aviația și artileria,  concentrându-se asupra orașului Vovceansk (50 km NE de orașul Harkiv) . Potrivit ucrainenilor, au existat mai multe încercări nereușite ale grupurilor de sabotaj și recunoaștere de a trece de apărarea ucraineană.

În primele ore ale zilei de 10 mai, ”pe direcția Vovceansk, inamicul a efectuat lovituri aeriene folosind bombe ghidate. Noaptea, rușii au crescut presiunea de foc a artileriei pe marginea din față a apărării”, a precizat Ministerul ucrainean al Apărării.

”Au existat încercări nereușite ale grupurilor de cercetare-diversiune de a trece granița”, a precizat și șeful administrației militare a regiunii Harkiv

„Localii spun că nu au mai experimentat niciodată astfel de bombardamente. Acum este foarte periculos în Vovceansk”, a spus comandantul administrației militare.

„Forțele armate ale Ucrainei își mențin cu încredere pozițiile: nu au pierdut niciun metru. Grupul inamic nu reprezintă o amenințare pentru Harkiv, forțele sale sunt suficiente doar pentru provocări pe frontul de nord”, a conchis Sinehubov.

Cu toate acestea, se pare că rușii vor să creeze o zonă tampon împingând forțele armate ucrainene departe de graniță și au avansat deja un kilometru, scrie Reuters.

Interlocutorul Reuters a remarcat că trupele ruse încearcă să împingă forțele armate înapoi la 10 kilometri de granița cu Rusia, dar luptătorii ucraineni încearcă să le rețină.

Atacul se pare că a fost respins, iar lupte de intensitate diferită continuă în mai multe puncte pe direcția respectivă.

"Unități de rezervă au fost trimise pentru a întări apărarea pe această parte a frontului. Forțele armate ale Ucrainei continuă să rețină ofensiva inamicului. Atacurile au fost respinse, deși se mai înregistrează unele lupte de intensități diferite", a adăugat ministerul.

Andriy Kovalenko, șeful Centrului de Combatere a Dezinformarii al NSDC, a declarat astăzi, citat de RBC Ucraina, că rușii au resursele pentru a escalada acțiunile în zonele de frontieră ale regiunii Harkiv. Totuși, potrivit acestuia, nu este vorba despre un atac asupra orașului Harkiv.

Anterior, forțele armate ucrainene au avertizat cu privire la operaționalizarea în luna mai a unui grup rus de luptă format din 100.000 de militari și despre planurile inamicului de a ataca regiunile Harkiv și Sumy.

Zona Vovceansk în care au atacat forțele ruse se află, cel mai aproape, la 70 de km de linia frontului (75 km N-NV de orașul Kupiansk).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel