Rușii forțează și desfășoară, în prezent, cea mai intensă campanie de asalt asupra pozițiilor ucrainene

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Trupe ruse de ocupație în Ucraina. Sursa foto: Twitter OSINTdefender.
Trupe ruse de ocupație în Ucraina. Sursa foto: Twitter OSINTdefender.

Trupele ruse forțează și desfășoară, în prezent, cea mai intensă campanie de asalt din acest război asupra pozițiilor ucrainene, cu excepția primelor zile de invazie când fizionomia operațiilor a fost complet diferită.

După ce liderii ucraineni și cei din țările partenere atrag, de mai bine de două luni, atenția asupra crizei munițiilor de artilerie, forțele ruse încearcă să exploateze acest moment, posibil unic, și au intensificat în ultimele trei săptămâni atacurile la un ritm nemaîntâlnit.

Pe direcția operativ-strategică Tavria (zonele Avdiivka-Marinka, Vugledar și Orikhiv/Zaporojie) situația este extrem de dificilă pentru militarii ucraineni. Iar pe direcția Hortiția lucrurile stau la fel.

”Acțiunile (rusești) active de asalt pe direcția Tavria au loc în fiecare zi aproape de-a lungul întregii linii a frontului”, a spus generalul Tarnavski, comandantul Grupului Operativ-Strategic Tavria, pe 27 februarie, precizând totodată că linia de apărare rezistă.

Într-un videoclip de puțin peste un minut (preluat de Censor.net), este prezentată distrugerea unui convoi rusesc pe linia frontului lângă Novomykhailivka (la 8 km sud de Marinka) de către parașutiștii Brigăzii 79 ucrainene.

Ceva mai la nord, la periferia vestică a orașului Avdiivka, trupele rusești își continuă înaintarea și au preluat, marți, controlul asupra satelor Stepove și Severne.

Dar, ritmul ridicat de ofensivă al rușilor are și costuri care nu sunt deloc scăzute. Crezând că ucrainenii sunt într-o situație disperată cu muniția, forțele ruse au început să forțeze pe toată linia frontului, aruncând în luptă tot mai mulți militari și tehnică de luptă, fără să se uite la pierderi.

Cele mai mari mari atuuri ale lor – oamenii și artileria – înregistrează și cele mai mari rate de pierdere de la începutul războiului. În ultimele trei săptămâni, media zilnică a ajuns la peste 1050 de militari și la aproximativ 33 de piese de artilerie. Rata actuală de pierderi ar trebui să fie una cel puțin îngrijorătoare pentru comandanții ruși, deoarece înseamnă aproape o dublare a ratei zilnice pe întregul război privind oamenii și o creștere de aproape 2,5 ori în ceea ce privește artileria.

Dacă la aceste pierderi se adaugă și cele 10 aeronave doborâte în ultimele două săptămâni, lucru total ieșit din comun, rezultă că rușii riscă tot mai mult crezând că frontul va ceda pe o zonă tot mai largă.

Pe termen lung efectul acestor pierderi va fi unul negativ pronunțat, dacă rușii nu își ating scopul în următoarele două-trei săptămâni. Militarii ucraineni par că se retrag de pe anumite aliniamente succesiv și organizat după un plan bine stabilit, în timp ce pe altele rezistă. În această perioadă de lupte deosebit de intense produc pierderi extrem de mari forțelor ruse care se expun tot mai mult.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel