Rușii folosesc rachete balistice nord-coreene împotriva Ucrainei. Ce implicaţii are asupra derulării conflictului?

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia a folosit rachete balistice și lansatoare furnizate de Coreea de Nord pentru a ataca Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a calificat-o acest lucru drept o "escaladare semnificativă și îngrijorătoare" legată de sprijinul acordat Rusiei de către Coreea de Nord. Oficialul american a declarat că SUA vor ridica problema în Consiliul de Securitate al ONU și vor impune sancțiuni suplimentare celor care lucrează pentru a facilita transferurile de arme.

 

Informații declasificate recent au evidențiat faptul că Rusia a primit din Coreea de Nord mai multe lansatoare de rachete balistice și mai multe rachete balistice, a declarat John Kirby. Forțele rusești au tras cel puțin una dintre aceste rachete balistice asupra Ucraimei la 30 decembrie și a aterizat pe un câmp deschis din regiunea Zaporojie, a precizat oficialul american.

Rusia a lansat mai multe rachete balistice nord-coreene marți, în cadrul unui atac desfășurat în cursul nopții, iar SUA evaluează impactul, a precizat el. Rachetele au o rază de acțiune de aproximativ 550 mile (885 kilometri).

Oficialii americani din serviciile de informații consideră că regimul din Coreea de Nord, în schimbul sprijinului înarmării, dorește ca Rusia să îi furnizeze avioane, rachete sol-aer, vehicule blindate, echipamente de producție pentru rachete balistice și alte tehnologii avansate.

Casa Albă a dezvăluit, de asemenea, negocierile în curs de desfășurare între Rusia și Iran pentru achiziționarea de rachete balistice.

Pe fondul amenințării sporite reprezentate de arsenalul extins de arme balistice rusești, Kirby a cerut Congresului SUA să aprobe o finanțare de peste 60 de miliarde de dolari pentru a oferi asistență Ucrainei.

Merită menționat faptul că unele fragmente de rachete găsite după atacuri nu au putut fi identificate cu certitudine că fiind produse de industria de apărare rusă.

Pe baza fotografiilor disponibile ale resturilor, se poate presupune că rachete balistice KN-23 ar fi putut fi folosite în loviturile asupra Harkovului.

Acestea sunt o copie a rachetei balistice rusești 9М723 de tip Iskander SRBM, dar au o serie de caracteristici tehnice și vizuale diferite.

Cu toate acestea, merită totuși subliniat faptul că nu există nicio confirmare oficială a acestui fapt din partea departamentelor ucrainene relevante.

Mass-media occidentală a relatat în repetate rânduri utilizarea de către trupele rusești a unor arme care au fost fabricate în Coreea de Nord. De asemenea, a fost raportată calitatea slabă a produselor nord-coreene. De exemplu, un canal Telegram al propagandei rusești a discutat despre deficiențele în configurația încărcăturilor de lansare a obuzelor de artilerie de 152 mm. Ruşii s-au plâns că raza de acțiune a obuzelor nord-coreene variază chiar și între proiectile identice. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel