Rușii folosesc în Ucraina un model de elicopter extrem de rar - Mi-8MTPR-1 Rychag, specializat în războiului electronic 

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Elicoptere rusești Mi-8MTPR-1 Rychag, foto: EngineeringRussia
Elicoptere rusești Mi-8MTPR-1 Rychag, foto: EngineeringRussia

În cadrul unui articol scris pentru publicația americană The Drive, expertul militar polonez Piotr Butovsky a semnalat faptul că Rusia întrebuințează în „operația militară specială” desfășurată în Ucraina un elicopter extrem de rar, dar care este deosebit de util. 

Este vorba despre elicopterul Mi-8MTPR-1 Rychag, specializat în ducerea luptei de război electronic.

Potrivit specialistului polonez, deși elicopterul se află în umbra altor arme rusești, contribuția acestuia la cauza comună este una foarte mare.

“În cadrul confruntărilor din Ucraina, un elicopter militar rusesc rar joacă un rol ascuns și extrem de util”, a scris Butovsky. 

Expertul de la The Drive a precizat că elicopterele de tip Mi-8MTPR-1 Rychag sunt întrebuințate, în primul rând, împotriva mijloacelor de apărare antiaeriană ale Ucrainei. Acestea funcționează în spatele dispozitivului militar rusesc, se ridică la o altitudine de câteva mii de metri și suprimă sistemele de apărare antiaeriană ale adversarului.

 

Mi-8MTPR-1 - o modificare destul de rară a elicopterului rusesc de transport Mi-8,

 

Mi-8MTPR-1 este o modificare destul de rară a elicopterului rusesc de transport Mi-8, fiind echipat cu sistemul de război electronic Rychag-AV. Acesta din urmă este folosit pentru a suprima radarele de conducere a focului de la sistemele de rachete antiaeriene ale adversarului. În acest fel, elicopterul oferă protecție pentru avioanele de atac, elicopterele și dronele trupelor proprii. De asemenea, sistemul poate bloca și radarele aeronavelor inamice. 

“Rychag-AV poate funcționa în mod complet automatizat, fără participarea unui operator, în conformitate cu un program prestabilit. În acest scop este folosită o bază de date cu radarele inamicului, iar sistemul selectează singur cele mai potrivite tipuri de bruiaj pentru a le combate”, a spus analistul polonez.

Elicopterul Mi-8MTPR-1 dispune de un compartiment pentru marfă și pasageri, care este împărțit în două părți: echipamentul asociat cu sistemul Rychag-AV se află în partea din spate, iar stația operatorului de sistem este amplasată în față.

Pe fuselajul elicopterului se află mai multe tipuri de antene. Cele două frontale aparțin stațiilor de recepție și goniometrare, care detectează radarele inamice aflate în funcțiune, determinând tipul și locația acestora. Alte două antene amplasate în partea din spate sunt ale unor emițătoare care interferează cu radarele adversarului.

Deocamdată, nu se știe cu exactitate cât de des folosesc trupele ruse astfel de elicoptere. Expertul The Drive consideră că acestea pot fi foarte utile în zone limitate ale câmpului de luptă, oferind protecție pentru aeronave și forțele de la sol.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel