Rușii au schimbat strategia atacurilor cu rachete asupra Ucrainei: Loviturile au țintit industria ucraineană de apărare

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Bombardier strategic rusesc Tu-95. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Bombardier strategic rusesc Tu-95. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

În ultimul raport al Serviciului de informații militare din cadrul Ministerului britanic al Apărării, care a fost publicat pe 03.01.2024, au fost analizate cele mai recente atacuri cu rachete executate de trupele ruse asupra Ucrainei.

Analiștii militari britanici au ajuns astfel la concluzia că Rusia a schimbat tactica de atac, punând accent pe lovirea instalațiilor din industria militară a Ucrainei, în timp ce în 2022 au fost vizate, în primul rând, obiectivele aparținând infrastructurii energetice. Potrivit informațiilor militare britanice, Rusia urmărește acum întreprinderile ucrainene care au legătură cu producerea de arme. De asemenea, între ținte se află și diverse arsenale și depozite de armament și muniție.

“Planificatorii ruși recunosc aproape sigur importanța tot mai mare a capacităților industriei de apărare, în timp ce se pregătesc pentru ducerea unui război de lungă durată”, se arată în raportul armatei britanice.

În același timp, informațiile militare britanice susțin că, în timpul loviturilor masive cu rachete din 29 decembrie și 02 ianuarie, armata rusă ar fi consumat o parte semnificativă din rezervele sale de rachete de croazieră cu bazare aeriană și de rachete balistice, care au fost realizate în ultimele luni.

Cu toate acestea, analiștii britanici nu au vorbit despre epuizarea stocurilor de rachete rusești, remarcă publicațiile rusești.

După cum au informat și sursele ucrainene, în timpul celor mai recente atacuri asupra Kievului, au fost lovite uzina militară Artyom, biroul de proiectare Luch, societatea Mayak și alte întreprinderi ale complexului militar-industrial ucrainean.

Comentariul autorului: Între altele, în atacul din 02 ianuarie, rachetele rusești au lovit o fabrică militară din Kiev, unde sunt produse hainele militare pentru președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și comandantul-șef al Forțelor Armate, Valeri Zaluzhnîi. Acest lucru a fost anunțat de serviciul de presă al companiei ucrainene M-Tac, din care face parte întreprinderea de producție.

În urma loviturii, care ar fi fost executată cu trei rachete de croazieră Kh-101, au fost avariate parțial depozitele și zonele de producție ale fabricii, iar mai mulți muncitori au fost răniți în timpul bombardamentelor.

În discursul de seară din 02 ianuarie, președintele Volodimir Zelenski a declarat că, în ultimele cinci zile, trupele ruse au lansat aproximativ 500 de rachete și drone asupra teritoriului ucrainean, respectiv 300 de rachete și 200 de drone.

Trebuie precizat faptul că, pe timpul atacurilor din 29 decembrie și 02 ianuarie, trupele ruse au întrebuințat un număr record de rachete hipersonice cu bazare aeriană de tip Kh-47M2 Kinjal.

În cadrul atacului de la sfârșitul anului 2023 au fost folosite cinci rachete de acest tip, iar în cel de la începutul anului 2024 cel puțin 10 rachete. Dacă în primul caz reprezentanții ucraineni au recunoscut că nu au interceptat niciuna dintre rachetele Kinjal, în cel de-al doilea aceștia au susținut că toate cele 10 rachete au fost doborâte.

Cu toate acestea, pe rețelele de socializare au apărut mai multe materiale video, postate de canale media pro-ruse, în care se presupune că este înregistrată, pentru prima dată, o lovitură cu o rachetă Kinjal, în data de 02 ianuarie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel