Rușii au prezentat cele 34 de rachete și modalitatea de lansare după atacul masiv asupra Ucrainei. Patru termocentrale au fost grav avariate

Ionel Copcea |
Data publicării:
Lansări de rachete Iskander de către Federația Rusă, foto: Captură video Ministerul Apărării din Rusia
Lansări de rachete Iskander de către Federația Rusă, foto: Captură video Ministerul Apărării din Rusia

Pe 27.04.2024, compania energetică ucraineană DTEK a confirmat informațiile apărute anterior în presă referitoare la atacurile executate de Forțele Armate ale Federației Ruse asupra infrastructurii energetice a țării. Loviturile rusești cu rachete din timpul nopții au avariat grav ale patru centrale termice ucrainene.

Potrivit societății DTEK, termocentralele vizate de trupele ruse se află în Regiunile Ivano-Frankivsk, Dnipropetrovsk și Lviv. Anterior, surse ucrainene și ruse raportaseră atacuri masive cu rachete chiar asupra acestor regiuni.

“Echipamentele energetice au fost grav avariate. În acest moment, inginerii din energie încearcă să elimine consecințele atacului”, se arată într-un comunicat de presă al DTEK.

În legătură cu atacurile active asupra infrastructurii energetice, reprezentanții politici de la Kiev din regiunile din vestul Ucrainei au cerut populației să economisească energia electrică și să nu folosească aparate de aer condiționat, cuptoare cu microunde sau ceainice electrice și, de asemenea, să reducă pe cât posibil utilizarea aspiratoarelor și a mașinilor de spălat. Autoritățile ucrainene consideră că, după atacurile nocturne rusești, este foarte greu să se echilibreze balanța de energie electrică.

Oficialii din Regiunea Lviv au dezvăluit și câteva detalii despre loviturile efectuate de trupele ruse în timpul nopții. Astfel, acestea au avut loc în districtele Stryisky și Chervonogradsky și au fost executate cu rachete de croazieră și rachete hipersonice Kinjal. Administrația militară regională a remarcat faptul că atacurile au vizat instalațiile de infrastructură energetică, iar în urma sosirii rachetelor au început incendii puternice la locurile loviturilor.

În Regiunea Dnipropetrovsk, sosirile au fost înregistrate în centrul regional, respectiv orașul Dnipr, și în localitatea Krivoy Rog. Aici au fost avariate instalațiile energetice, în urma incendiilor izbucnite.

 

Rușii au prezentat cele 34 de rachete și modalitatea de lansare după atacul masiv asupra Ucrainei

 

Reprezentanții Forțelor Aeriene ale Ucrainei au confirmat atacul executat de trupele ruse în timpul nopții, precizând că au fost întrebuințate 34 de rachete aeriene, terestre și maritime, astfel:

- nouă rachete de croazieră Kh-101/Kh-555, lansate de bombardiere strategice Tu- 95MS din Regiunea Saratov;

- patru rachete hipersonice Kinjal, lansate de aeronave MiG-31K din spațiile aeriene ale Regiunilor Ryazan și Tambov;

- opt rachete de croazieră Kalibr, lansate din Marea Neagră;

- nouă rachete aeriene dirijate Kh-59/Kh-69, lansate din spațiul aerian al Regiunii Belgorod și de deasupra apelor Mării Azov;

- două rachete de croazieră Iskander-K, lansate din Peninsula Crimeea;

- două rachete antiaeriene dirijate S-300, lansate din Regiunea Belgorod.

În respingerea atacului aerian, au fost implicate avioane de luptă, unități de rachete antiaeriene, grupuri mobile de foc și mijloace de război electronic aparținând Forțelor Armate ale Ucrainei.

În timpul luptelor aeriene au fost distruse 21 de ținte aeriene, între care:

- șase rachete de croazieră Kh-101/Kh-555;

- opt rachete aeriene dirijate Kh-59/Kh-69;

- șase rachete de croazieră Kalibr;

- o rachetă de croazieră Iskander-K.

Între timp, la ora 09:20 (ora Moscovei), în Regiunea Dnipropetrovsk a fost anunțată o nouă alertă de raid aerian. Este posibil ca, în curând, să apară informații despre noi atacuri rusești asupra instalațiilor militare și a infrastructurii energetice.

Comentariul autorului: Atacul combinat executat de trupele ruse asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei în noaptea de 27 aprilie a avut mai multe particularități față de loviturile anterioare.

În primul rând, trebuie subliniată absența dronelor kamikaze de tip Geran (Shahed). De regulă, acestea erau lansate înaintea rachetelor rusești, în scopul deschiderii apărării antiaeriene a Ucrainei. Probabil că, rolul acestora a fost substituit de manevrarea permanentă a rachetelor întrebuințate. În același timp, este posibil ca partea rusă să profite de lipsa mijloacelor de apărare antiaeriană ale armatei ucrainene, dar mai ales a rachetelor destinate acestora.

În al doilea rând, în atacurile rusești au reapărut rachetele de croazieră cu bazare maritimă de tip Kalibr. Acestea au lipsit în ultimele serii de atacuri rusești, cel mai probabil din cauza situației tensionate din zona Mării Negre. Calmul relativ din ultima perioadă, a permis navelor și submarinelor rusești să iasă din nou pe mare și să întrebuințeze rachetele din dotare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel