Rușii au pierdut în 30 de minute trei elicoptere Ka-52 – ”tancul zburător” 

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Elicoptere de atac rusești de tip Ka-52 marcate cu semnul invadării Ucrainei. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Elicoptere de atac rusești de tip Ka-52 marcate cu semnul invadării Ucrainei. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Forțele Armate Ruse forțează o ofensivă în estul Ucrainei, dar costurile sunt destul de mari și s-ar putea împotmoli înainte să o înceapă. În dimineața de 24 ianuarie, militarii ucraineni au doborât, pe direcția Est trei elicoptere rusești Ka-52 (denumite și „tancuri zburătoare” datorită cantității mari de arme și muniție pe care le poate lua la bord – nota autorului), potrivit unui anunț al Forțelor Aeriene ale Ucrainei.

Ceea ce surprinde însă, este faptul că militarii ucraineni au făcut acest lucru în doar 30 de minute, la miezul nopții între 00:00 și 00:30. Doborârea a trei elicoptere de atac într-un interval atât de scurt de timp nu s-a mai înregistrat până acum. Se pare că,  Rusia încearcă să înainteze cu orice preț, după ce la conducerea operației de invazie a fost numit chiar Șeful Statului Major General rus, generalul Valeri Gherasimov.

Potrivit serviciilor de informații britanice care, la rândul lor, citează site-ul Oryx, specializat în probleme militare, Rusia ar fi pierdut, în 11 luni de război, aproximativ 30 de elicoptere Ka-52, ceea ce face ca doborârea a trei elicoptere în doar 30 de minute să fie una deosebită.

Elicopterul Ka-52 are un tun de bord calibru 30 mm, alte două tunuri de bord calibru 23 mm, cu cadențe de tragere foarte mari, 12 rachete antitanc Vikhr cu o rază de acțiune de până la 8 km, 80 de rachete neghidate S-8 calibru 80 mm, 20 de rachete neghidate S-13 calibru 122 mm, patru rachete antiaeriene Igla-V, patru bombe de 250 kg sau două bombe de 500 kg.

Atacul rusesc din noaptea de 23 – 24 ianuarie nu este un eveniment singular.

Forțele Aeriene ale Ucrainei au informat că pe 23 ianuarie, între orele 10:00 – 16:00, tot pe direcția Est, au fost distruse șase ținte aeriene - două avioane de atac Su-25, un elicopter de atac Ka-52, două rachete de croazieră aer-sol Kh-59 de 930 kg și un vehicul aerian fără pilot Orlan-10.

Potrivit raportului ucrainean din dimineața de 24 ianuarie, rușii au pierdut în ultimele 24 de ore peste, pe lângă cele patru elicoptere și două aeronave, 690 de militari, două tancuri, opt transportoare blindate, un MLRS (aruncător de proiectile reactive), opt unități de tehnică auto, un pod mobil de asalt, două tunuri tractate și trei UAV-uri.

De asemenea, Statul Major General ucrainean a informat despre distrugerea, pe 22 ianuarie, în regiunea Zaporojie a unui grup de luptă format din unu la două plutoane de infanterie (posibil de cercetare) care au încercat să pătrundă (posibil să cerceteze prin luptă) în dispozitivul de apărare ucrainean. Tentativa a eșuat, forțele rusești pierzând un tanc, cinci mașini de luptă ale infanteriei și aproximativ 30 de militari.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel