Rușii au motive de teamă: Rachetele britanice Storm Shadow pot lovi podul Kerci și izola Crimeea. Sandu Mateiu: O primă surpriză reușită la Bahmut

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Sandu Valentin Mateiu, comandor (r) și analist militar, unul din cei mai avizați experți români ai frontului ucrainean, a atras atenția într-o analiză publică pe o rețea de socializare că „se întâmplă ceva” în Ucraina.

În cele cinci puncte ale analizei, Sandu Valentin Mateiu precizează că la Bahmut ucrainenii au reușit un contraatac surpriză, acest scenariu fiind ultimul la care ocupantul rus s-ar fi gândit. Însă în opinia sa Bahmutul nu va fi direcția principală a contraofensivei.

Expertul e de părere că Ucraina are ca obiectiv „obiectiv principal tăierea culoarului din sud”, dar rămâne marea întrebare: De unde? În orice caz, izolarea Crimeei e esențială. Și nu putem să nu remarcăm faptul că ucrainenii au primit rachete britanice Storm Shadow cu rază lungă cu ajutorul cărora aviația ucraineană poate lovi podul Kerci.

Redăm integral analiza expertului Sandu Valentin Mateiu

1. MAp rus a dat o dezmințire privind faptul că apărarea rusă s-ar fi prăbușit pe unele direcții (Vesti, 11 мая 2023 23:03).

2. Anterior am avut declarațiile lui Prigojin că mult așteptata contraofensivă ucraineană ar fi început chiar la Bahmut, ucrainenii avansând pe flancuri (unde trupele regulate ruse nu ar fi capabile să țină frontul), în timp ce Wagner ar continua lupta în orașul Bahmut.

3. Există informații că ucrainenii ar fi inițiat un atac pe flancul de nord al frontului de la Bahmut (unele afirmand ca ar exista si un atac pe directia Soledar), acesta adăugându-se atacului inițiat anterior de ucraineni pe flancul de sud. De asemenea, ucrainenii au stabilizat frontul in orasul Bahmut (au recucerit cladirea unui colegiu, fapt confirmat video).

Cred că, foarte probabil, ucrainenii au declansat o serie de contraatacuri la Bahmut. Acestea s-ar putea transforma intr-o contraofensiva locala cu scopul de a lovi trupele ruse relativ recent dislocate in flancuri si, mai ales, neutralizarea Wagner (daca este posibil, o incercuire, profitand de faptul ca Prigojin s-ar putea să-și fixeze (prostește) trupele sale in Bahmut, in dorinta de a îl cuceri cu orice pret, chiar dacă ucrainenii vor avansa pe flancuri). UA vor sa exploateze greșeala flagranta pe care o fac RU prin lipsa unității de comandă, chiar mai rău, a lipsei de comunicare între trupele ruse din flancuri și cele Wagner din oraș.

2. Frontul uc... (harta-estul-ucrainei-donbas-bahmut_34284200.jpg)

Frontul de est la mijlocul lui aprilie 2023. Foto:ISW

Nu cred că Bahmut este direcția principala a viitoarei contraofensive (deși, dacă Wagner cedează complet (puțin probabil), UA nu vor rata șansa de a exploata succesul).

4. Exista informatii ca ucrainenii ar fi fortat un rau si ar avea un cap de pod undeva pe frontul din sud, la Velyka Novosilka, ceva mai la vest de Vuhledar.

Acțiunea se încadrează în seria de atacuri de tatonare (unele simple recunoașteri în forță) ale ucraineniilor pe întreg frontul de sud (începând cu o insulă de pe Nipru, lîngă Herson), însă aceasta pare mai de amploare. Atacul este cam prea la est de Zaporojie, dar tocmai asta e problema pentru ruși, ei consolidând în mod deosebit apărarea acolo, nu aici.

5. De asemenea, rușii par a fi îngrijorați de faptul că o coloană de trupe ucrainene au mărșăluit dinspre Harkov spre frontiera rusă.Cred că aceasta ar putea să fie doar o manevră de înșelare a rușilor, ucrainenii neavând nici un interes să atace teritoriul rus.

Probabil, în următoarele zile vedem cât le reușește ucraienilor la Bahmut. Dincolo de asta, vom vedea în ce măsură ei inițiază vreun atac pe frontul din sud. Abia atunci putem vorbi de contraofensivă. Oricum, o surpriza le-a reușit, contraatacul de la Bahmut era ultimul lucru la care rușii se așteptau (ei credeau că acolo vor avea victoria pe care o așteaptă de atâta vreme).

Rămân la părerea că ucrainenii au ca obiectiv principal tăierea culoarului din sud, dar unde? Ei trebuie să penetreze rapid apărarea rusă pentru a întoarce întreg dispozitivul de apărare rus (rușii și-au consolidat dispozitul de apărare în adâncime, dar aceste trupe nu au mobilitate: odată depășite, sunt întro situație dificilă; doar o rezervă mobilă poate salva situația, dar, oare, cât de mare este aceasta și unde este dislocată).

4. -imagine fara descriere- (podul-kerci_86299600.jpg)

La cât de îndrăzneți au fost până acum, nu exclud nici chiar o forțare a Niprului (au un pod sau ce a mai rămas din el la barajul de la Nova Hohovka.....iar, de au și apărarea antiaeriană necesară apărării capului de pod, avem povestea Canalul Suez la Yom Kippur).

PS. Să nu uităm că izolarea Crimeei este crucială, așa că lovirea podului de la Kerci este parte importantă din pregătirea/sprijinirea contraofensivei. Doar UK tocmai au anunțat transferarea rachetelor din croazieră Storm Shadow către Ucraina”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel