Rușii au minat barajul Kahovska, din sud. Zelenski: Centrala nucleară Zaporijjia ar rămâne fără apă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Serviciul Ucrainei pentru situații de urgență / facebook
Foto: Serviciul Ucrainei pentru situații de urgență / facebook

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a acuzat joi seară pe ruşi că au minat un baraj al unei hidrocentrale aflate în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, şi sub controlul forţelor ocupantului rus, notează Agerpres, care citează AFP.

Președintele Zelenski, a cerut Europei să formeze o misiune internațională de observare la hidrocentrala Kahovska și să asigure deminarea imediată a barajului.

"Potrivit informaţiilor noastre, agregatele şi barajul hidrocentralei Kahovska au fost minat de terorişti ruşi", a afirmat Volodimir Zelenski în discursul său zilnic publicat pe reţelele sociale.

Zelensky a adăugat că Rusia a pregătit deja totul pentru a realiza acest atac terorist. Ocupanții au lăsat doar cetățeni ruși care lucrează la gara Kakhovka, care controlează pe deplin stația, scrie și Unian.

"În cazul distrugerii barajului (...), canalul Crimeei de Nord va dispărea pur şi simplu" şi va fi "un dezastru de mare amploare", a adăugat preşedintele ucrainean care a menţionat deja această posibilitate în cursul unei intervenţii mai devreme, în faţa Consiliului Uniunii Europene.

Barajul hidrocentralei Kahovka este construit pe râul Nipru, într-o zonă aflată în prezent sub controlul armatei ruse şi nu departe de linia de contact cu forţele ucrainene, reaminteşte AFP. 

Hidrocentrala Kahovska este una dintre marile instalații energetice, iar barajul său conține aproximativ 18 milioane de metri cubi de apă.

"Dacă teroriștii ruși aruncă în aer acest baraj, peste 80 de așezări, inclusiv Herson, se vor afla în zona de inundații rapide. Sute de mii de oameni ar putea fi afectați. Alimentarea cu apă a unei mari părți a sudului Ucrainei ar putea fi distrusă", spune Zelenski.

Potrivit acestuia, un astfel de atac terorist rusesc ar putea lăsa centrala nucleară Zaporijjia fără apă pentru răcire, deoarece apa pentru centrala nucleară este preluată din lacul de acumulare Kakhovsky.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel