Rușii au introdus în luptă noile Shahed-136 “negre”. Ucraina a capturat o astfel de dronă aproape intactă

Militarii ucraineni au capturat o dronă kamikaze Shahed-136 - de care armata rusă folosește frecvent pentru a efectua lovituri asupra infrastructurii critice și a țintelor civile - aproape intactă. Această dronă, bine conservată după cădere, a fost găsită pe un câmp în urma recentului atac aerian masiv combinat al Rusiei asupra Ucrainei.

Judecând după imaginile disponibile, se pare că drona a fost capturată cu ajutorul unui sistem de război electronic despre care nu sunt încă informații publice.

De remarcat că această variantă de Shahed-136, vopsită în mod neobișnuit în negru, a început abia recent să fie folosită în atacurile împotriva Ucrainei.

Până în prezent, unitățile antiaeriene ucrainene au reușit în mod constant să intercepteze cu succes dronele de tip Shahed-136. La o examinare mai atentă a dronei recuperate, au fost identificate mai multe modificări față de configurația cunoscută, printre care modificări ale materialelor structurale, sistemului de navigație și focosului utilizat de aceasta.

Cele mai recente drone Shahed încorporează acum receptoare digitale rusești Kometa în sistemele lor de navigație, o adaptare strategică menită să reducă efectele bruiajului inamicului.

Se pare că rușii utilizează pentru aceste drone aceeași soluție tehnică adoptată și în cazul bombelor echipate cu kitul UMPK (Modul unitar de corecție și planare), cunoscute drept “bombe cu planare”.

În plus, noile drone Shahed prezintă corpuri din elemente compozite umplute cu un material solid asemănător spumei, o schimbare semnificativă față de modelele anterioare bazate pe structuri celulare metalice de tip fagure.

Vopsirea dronelor în negru are ca scop îngreunarea observării vizuale, în special în timpul atacurilor executate în condiții de luminozitate scăzută..

Rusia folosește denumirea Geran-2 pentru dronele Shahed-136 pe care le instalează într-o facilitate situată la aproximativ 800 de kilometri est de Moscova, în regiunea Tatarstan, utilizând kituri furnizate din Iran.

Rapoartele serviciilor occidentale de informații sugerează că Moscova va intensifica producția acestor tipuri de drone, intenționând ca în perioada următoare să înființeze facilități suplimentare de producție pentru componentele lor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel