Rușii au început să fugă chiar și din regiunea Lugansk - steagul ucrainean deasupra orașului Kreminna

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Foto: Kirilo Timoşenko, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski @Facebook
Foto: Kirilo Timoşenko, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski @Facebook

Ceva se întâmplă cu trupele ruse din estul Ucrainei. Dacă așa-zisa retragere planificată din Balakleya și Izium (Izyum), de acum câteva zile, a fost motivată de Moscova ca fiind necesară pentru realizarea unei grupări capabile să preia controlul întregii regiuni Donețk, acum forțele ruse încep să plece și din regiunea Lugansk.

Acestea au părăsit complet complet localitatea Kreminna din regiunea Lugansk, care fusese ocupată de forțele de invazie, pe 18 aprilie. Pare complet absurd acest lucru, dar militarii ruși asta fac. Pleacă din localități ale Regiunii Lugansk, deși la începutul invaziei unul dintre scopurile fundamentale era așa-zisa ”eliberare” a întregului teritoriu al autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk.  

”Rușii au părăsit complet Kreminna, dar Forțele Armate (ucrainene) nu au intrat încă în oraș”, a anunțat în această dimineață oficialul ucrainean Serghei Gaidai, care este șeful administrației militar-regionale Lugansk. ”Gherilele (forțele de rezistență – nota autorului) au ridicat acolo un steag albastru-galben”.

 

Situația nu este una singulară. Trupele ruse ar fi plecat și din alte orașe ale regiunii Lugansk

 

”Situația din Starobilsk este oarecum similară (cu cea din Kreminna – nota autorului). Din Svatovo, rasiștii au fugit la început, dar s-au întors după ceva timp”, a precizat Gaidai.

”Eliberarea pe scară largă a regiunii Lugansk va începe de la Kreminnaia și Svatovo. Rușii au început deja să mute echipamente mai aproape de aceste orașe. Lovitura principală va fi acolo”, a adăugat oficialul ucrainean.

Localitatea Starobilsk este una critică pentru forțele ruse, deoarece prin aceasta trec majoritatea rutelor de aprovizionare din regiunea Lugansk.

Forțele ruse încă mai dețin orașul Lyman, care este un bastion important în zonă. Eliberarea acestuia ar permite declanșarea operației ofensive ucrainene în întreaga regiune Lugansk. Acolo, se dau lupte în prezent.

„Monitorizăm situația din Lyman, a cărui eliberare este cheia pentru regiunea noastră, luptele continuă în jurul orașului”, a precizat Gaidai, care a avertizat asupra lipsei de combustibil din zonă, datorită retragerii masive a trupelor ruse și a colaboratorilor.

Comentariul autorului: Retragerea intempestivă a forțelor ruse din regiunile Harkov și Lugansk ridică unele semne de întrebare privind determinarea armatei ruse de a continua războiul din Ucraina.     

Încă nu se poate spune siguranță dacă rușii au fugit literalmente din anumite localități sau retragerea face parte dintr-un plan de redislocare în alte zone. S-ar părea că există disensiuni mari la nivelul conducerii forțelor ruse aflate pe teritoriul Ucrainei, ceea ce face ca deciziile să se ia cu mare dificultate.

Ieri, liderul cecen Ramzan Kadîrov și-a exprimat nemulțumirea de modul în care acționează comandanții ruși de pe front și a amenințat că va lua legătura cu președintele Vladimir Putin căruia îi va dezvălui realitatea.

Totuși, situația nu este una singulară. Într-o singură zi, rușii au pierdut peste 20 de localități, ceea ce înseamnă fie că într-un timp foarte scurt s-a decis retragerea rapidă de pe anumite aliniamente considerate fragile pe altele mai solide – lucru de înțeles – fie situația este mult mai gravă, fiind posibilă chiar o pierdere a controlului asupra trupelor, ceva asemănător situației din primul război mondial, când datorită Revoluției Roșii, Rusia a ieșit prematur din război.

Dacă este așa, se pune întrebarea cine conduce acum Rusia, deoarece se pare că președintele Vladimir Putin nu ar avea controlul asupra generalilor săi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel