Rușii au aruncat în aer barajul de la Krivoi Rog: „Multe case sunt sub apă” / Zelenski scapă teafăr dintr-un accident de circulație / Ursula von der Leyen a ajuns la Kiev

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Barajul afectat de loviturile rusești / facebook, Volodimir Zelenski
Foto: Barajul afectat de loviturile rusești / facebook, Volodimir Zelenski

Identitatea șoferului care a lovit mașina în care se afla Zelenski nu este încă cunoscută.

UPDATE: Preşedinta Comisiei Europene a sosit joi la Kiev, pentru a treia sa vizită în Ucraina de la începutul invaziei ruse.

Ea a precizat că va avea întrevederi cu preşedintele Volodimir Zelenski şi cu premierul Denis Şmîhal.

În ajunul vizitei la Kiev, Comisia Europeană a acordat Ucrainei încă cinci miliarde de euro, ca asistență macrofinanciară. Aceasta se adaugă la cele 10 miliarde de euro, pe care UE le-a oferit deja sub formă de ajutor financiar, umanitar și militar.



Potrivit şefei executivului comunitar, discuţiile se vor concentra pe maniera ''de a ne apropia economiile şi populaţiile într-un moment când Ucraina avansează către aderarea la UE''.

***

Statul Major ucrainean a raportat pe 14 septembrie că intensitatea atacurilor de artilerie rusă asupra orașului Harkov a scăzut semnificativ, sugerând că contraofensiva ucraineană a distrus capacitatea forțelor ruse de a efectua atacuri de rutină cu artilerie în centrul orașului, pe măsură ce armata este împinsă spre est - spre râul Oskil și spre nord înapoi în Rusia.

 

Rușii au distrus un baraj din zona Krivîi Rîh

 

În seara zilei de 14 septembrie, armata rusă a tras 8 rachete de croazieră („Kinjal” și „Iskander”, susțin ucrainenii) asupra unei structuri hidrotehnice din Krivîi Rîh - barajul lacului de acumulare Karachuniv, provocând o inundație majoră care a ucis 112 case.

Moscova încearcă să încetinească, astfel, avansarea trupelor ucrainene. Reuters relatează că lucrările de reparare a barajului de pe râul Inhuleț sunt în desfășurare.

Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare a declarat că, spre dimineață, apele au mai scăzut în orașul Krivîi Rîh (Krivoi Rog).

Calea ferată va fi restabilită între Harkov și Balaklia în regiunea Harkiv. Muncitorii au reparat deja poduri și zeci de căi avariate după ce Balaklija a fost eliberată pe 8 septembrie.

Forțele ucrainene susțin că au doborât patru avioane rusești în ultimele 24 de ore, relatează Kyiv Independent, pe baza ultimelor informații de la Statul Major al Forțelor Armate ucrainene. Actualizarea afirmă că trei Su-25 rusești și un Su-24m au fost doborâte în timp ce operau pe teritoriul ucrainean, în timp ce tactica principală a forțelor ruse a continuat să vizeze așezările civile, dintre care 30 au fost vizate de artilerie și rachete.

Ucraina a continuat să consolideze controlul asupra regiunii proaspăt eliberate Harkov, scrie Ministerul Britanic al Apărării în ultimul său raport publicat pe Twitter, arată Rador.

Forţele ruse s-au retras, în mare parte, din zona de la vest de râul Oskil, a precizat Ministerul britanic de Externe. În mesaj se adaugă că printre echipamentele de înaltă valoare abandonate de forţele ruse în retragere se numără capacităţi esenţiale pentru stilul de război centrat pe artilerie al Rusiei.

 

Mașina lui Zelenski, implicată într-un accident de circulație

 

Un automobilist a lovit vehiculul care îl transporta prin Kiev pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Președintele nu a fost grav rănit în accident, a declarat purtătorul de cuvânt al acestuia miercuri seară, citat de AFP și Agerpres.


"La Kiev, un automobil a intrat în coliziune cu maşina preşedintelui Ucrainei şi cu vehiculele din escorta lui", a declarat Serghei Nikiforov într-un comunicat postat pe Facebook joi, la orele 01.22, (miercuri, 22.22 GMT).

"Preşedintele a fost examinat de un medic, nu au fost depistate răni grave. Poliţia va investiga toate împrejurările producerii accidentului", a mai spus el, fără alte detalii.

Zelenski, probabil din cauza accidentului de circulație, a întârziat cu publicarea discursului obișnuit de noapte.

În discursul său de noapte, Zelensky a anunțat că președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va vizita Kievul joi - în timp ce Ucraina își continuă eforturile pentru aderarea deplină la UE. Președintele CE sosește în vizită la o zi după ce reprezentantul de la Kiev a participat la ședința Parlamentului European.

Președintele a spus că au fost complet eliberate 400 de așezări în ultimele zile.

"Armata rusă se află în regiunea Harkov de mai bine de cinci luni. Și în acea perioadă, ocupanții nici nu au încercat să facă nimic pentru oameni. Au doar demolat, doar confiscat, doar dus. Au lăsat în urmă sate distruse. , iar în unele dintre ele nu există nici o casă neavariată. Ocupatorii au lăsat școlile transformate în gropi de gunoi, iar bisericile – sparte, literalmente transformate în toalete”.

Președintele ucrainean tocmai vizitase Izium, localitate care a fost eliberată după contraofensiva ucraineană din estul țării.

 

Atac rusesc la Zaporijjia

 

Armata rusă a lansat un nou atac asupra oraşului ucrainean Zaporijjia, joi dimineaţă, bombardamentele fiind înregistrate în apropierea unei întreprinderi din cadrul infrastructurii locale. Potrivit primarului interimar al oraşului, Anatoli Kurtev, clădirea a fost avariată. Deocamdată, nu există date care să indice că atacul s-ar fi soldat cu victime.

 

Numărul civililor ucişi în oraşul ucrainean Izium este mai mare decât în Bucea (consilierul guvernamental Anton Gheraşcenko)

 

Un consilier guvernamental ucrainean a declarat că aproximativ o mie de cadavre au fost găsite în oraşul recent eliberat Izium, care s-a aflat sub ocupaţie rusă timp de mai multe luni. Anton Gheraşcenko a declarat pentru BBC că decesele în rândul civililor sunt mai numeroase decât în oraşul Bucea, unde trupele ruse au comis atrocităţi împotriva localnicilor. Domnul Gheraşcenko l-a însoţit, miercuri, pe preşedintele Volodimir Zelenski la Izium.

El a precizat că oraşul este distrus. În una dintre clădiri au fost găsite decedate aproape 50 de persoane, sub dărâmături. Anton Gheraşcenko a adăugat că un baraj lovit de un atac rusesc cu rachete, în centrul Ucrainei, pare să reziste.

 

Numărul militarilor ruşi ucişi în Ucraina se apropie de 54.000 - potrivit armatei ucrainene

 

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a raportat, joi, că trupele ucrainene au lichidat 200 de militari ruşi în ultimele 24 de ore, astfel că numărul invadatorilor ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 53.850.

De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scară largă, forţele ucrainene au doborât 250 (+4) de avioane şi 215 elicoptere ruseşti. Au mai fost distruse 2.193 (+13) de tancuri ale armatei ruse, 4.682 (+17) de vehicule blindate, 1.295 (+5) de sisteme de artilerie, 311 lansatoare multiple de rachete, 167 de sisteme de apărare aeriană, 3.522 (+21) vehicule şi cisterne transportatoare de combustibil, 15 nave, 908 drone, 233 rachete de croazieră şi tehnică specială (120 de unităţi).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel