Rușii atacă din nou Ucraina. Valuri masive de rachete au fost lansate de bombardiere Tu-95MS și Tu-22M3, dar și de avioane Su-34

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Forțele Aeriene ucrainene au anunțat că, în dimineața zilei de 23.01.2024, trupele ruse au declanșat un nou atac combinat cu rachete de croazieră cu bazare aeriană și cu rachete balistice cu bazare terestră asupra teritoriului Ucrainei.

Potrivit reprezentanților militari ucraineni, platformele strategice purtătoare de rachete din cadrul armatei ruse au decolat de pe aerodromuri în jurul orei 06:00, când, până la 12 bombardiere Tu-95MS au fost ridicate în aer.

După ce Aviația strategică rusă a fost activată, pe întreg teritoriul Ucrainei a fost anunțată o alertă de raid aerian. În jurul orei 06:20, Forțele Aeriene ale Ucrainei au informat despre lansarea primelor rachete de croazieră cu bazare aeriană.

Simultan, complexele terestre de rachete de tip Iskander au lovit instalații ale armatei ucrainene din Harkiv. Cel puțin cinci explozii au fost auzite în oraș.

În jurul orei 07:00, partea ucraineană a semnalat faptul că bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 și bombardiere de front Su-34 s-au alăturat atacului aerian. Acestea din urmă au lovit ținte din regiunea Poltava, cu rachete Kh-59.

Ulterior, numărul de bombardiere ale Aviației strategice implicate în loviturile aeriene a crescut la 20, între care 15 Tu-95MS și 5 Tu-22M3.

Rachetele de croazieră rusești au fost reperate deasupra regiunilor Kiev, Cerkasî și Poltava, continuând să se deplaseze în aer.

Un al doilea val de rachete a intrat în spațiul aerian al Ucrainei, în timp ce primul continua să se rotească deasupra teritoriului ucrainean, forțând sistemul de apărare antiaeriană să irosească rachete antiaeriene scumpe și rare.

Forțele Aeriene ucrainene au anunțat că o parte dintre rachetele de croazieră au fost lansate de bombardiere strategice Tu-95MS din zona Mării Caspice. 

Între timp, sursele ucrainene au început să raporteze lovituri aeriene asupra Kievului, unde au fost semnalate mai multe explozii. Deocamdată, se știe că au fost lovite zonele Brovarî și Borispil, dar fără să fie oferite alte detalii. În urma unor tactici noi folosite de armata rusă, Kievul a fost lovit cu rachete care s-au îndreptat mai întâi spre regiunile vestice, după care și-au schimbat cursul și s-au întors în capitala ucraineană.

În același timp, au fost efectuate lovituri asupra orașului Pavlograd, unde a fost vizat un aerodrom al armatei ucrainene, dar și asupra altor locații din regiunea Dnipropetrovsk.

Mai multe surse rusești au sugerat faptul că noile lovituri aeriene reprezintă un răspuns al părții ruse la atacul ucrainean asupra unei piețe din Donețk efectuat duminica trecută.

Comentariul autorului: Rușii continuă seria de atacuri masive cu rachete asupra teritoriului Ucrainei, care a început la sfârșitul lunii decembrie 2023 și se desfășoară cu o frecvență de o lovitură la 4-6 zile.

Deocamdată, Forțele Aeriene ale Ucrainei nu au dat publicității niciun bilanț în ceea ce privește atacul rusesc din cursul dimineții. Potrivit unor surse rusești, acesta ar putea fi cel mai mare atac executat în ultima perioadă. În medie, ultimele lovituri ale armatei ruse au implicat utilizarea a 40-50 de rachete.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel