Rusia hărțuiește apărarea antiaeriană a Ucrainei: Noi atacuri masive cu drone și rachete de croazieră, în Kiev și Odesa

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Ucraina se confruntă cu un alt val de atacuri rusești cu drone, luni dimineața. Țintele principale sunt Kiev și Odesa, în ambele orașe fiind auzite explozii, iar apărările antiaeriene lucrează la maximum, transmite Reuters.

UPDATE: Nouă alertă aeriană în Ucraina, luni, după ora 11.

Primarul Kievului, Vitaliy Klitschko, a spus că mai multe explozii au avut loc în zonele centrale ale orașului și a cerut locuitorilor din Kiev să se adăpostească.

Foto: Vitaliy Klitschko / Telegram

Alerte aeriene au mai fost semnalate în Harkiv, Zaporizhzhia, Dnipropetrovsk, Cernihiv, Donețk și Luhansk, relatează Unian.

Știrea inițială:

O alertă aeriană a fost declarată la Kiev și în mai multe regiuni ale Ucrainei după miezul nopții de 29 mai, care s-a extins ulterior în toată Ucraina și a durat până la ora 5 dimineața.

Rusia a atacat cu peste 40 de drone și rachete, dar apărarea antiaeriană a Ucrainei a reușit să le doboare.

Ulterior, forțele aeriene ucrainene au declarat că 67 de ținte aeriene au fost distruse: 37 de rachete de croazieră Kh-101/Kh-555; 29 de UAV-uri Shahed-136/131; 1 UAV de recunoaștere operațional-tactică.

Rusia a tras până la 40 de rachete de croazieră aeriene Kh-101/Kh-555 de pe nouă avioane strategice Tu-95MS, din zona Mării Caspice.

Șeful administrației militare Kiev, Serhii Popko, reamintește că acesta este al 15-lea atac aerian de la începutul lunii mai. „Teroriștii ruși încearcă din toate puterile să-și distrugă țintele cheie și, în același timp, să epuizeze resursele apărării noastre aeriene”, a spus el.

Un sit militar din vestul Ucrainei a fost lovit în urma noului val de atacuri ruseşti în noaptea de duminică spre luni, au indicat luni autorităţile regionale ucrainene într-o rară declaraţie publică pe această temă, potrivit France Presse şi Reuters.

"Trupele ruse au lovit numeroase obiective între care unul militar în regiunea Hmelniţki", a indicat administraţia regională într-un comunicat publicat pe Telegram.

 

Structura Forțelor de Apărare Aeriană din Kiev

Sistem de apărare aeriană IRIS-T SLM, aflat deja în Ucraina. Sursa Foto: Forțele Armate ale Ucrainei.

Rusia încearcă să uzeze apărarea antiaeriană a Ucrainei care, în ultimele luni, a primit echipamente moderne din Occident. 

Într-o postare preluată de publicația ucraineană LB, comandantul Forțelor Întrunite ale Armatei Ucrainene, generalul-locotenent Serhii Naev, a vorbit despre structura apărării aeriene a orașului Kiev.

„Apărarea antiaeriană a orașului Kiev se desfășoară conform principiului pe mai multe niveluri, al eșalonării. Apărarea aeriană funcționează într-un loc, grupurile mobile sunt în altul. Avioanele pot opera în acele zone în care există mai puține mijloace de apărare aeriană. Pot decola rapid, pot reacționa rapid și distruge UAV-uri", a explicat generalul. 

Primul eșalon este asigurat de grupurile mobile. Acestea dispun de:

Foto: Sisteme Avenger și OSA kub

  • sistemul de apărare aeriană Osa-AKM,

  • sistemul de apărare aeriană Avenger,

  • sistemul de apărare aeriană Gepard 1A2  și sistemul de apărare aeriană ZSU-23-4 Shilka,

  • sisteme de rachete sol-aer ușoare (MANPADS): Stinger, Piorun, Igla-1, Strela-2, „Martlet” etc. 

La rândul său, al doilea eșalon este creat în jurul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Acestea operează:

  • sisteme de rachete antiaeriene de rază mică și medie S-300P, Buk-Ml, S-125,

  • sisteme de apărare aeriană NASAMS, sisteme de apărare antiaeriană IRIS-T, „Crotale”, etc.

Deși comentariul său a fost unul destul de amplu, comandantul Forțelor ucrainene a evitat să ofere vreo informație privind sistemul de apărare Patriot.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel