Rusia vrea să producă un vaccin anti COVID-19 în Ucraina. Kievul zice că nu știe

Cătălin Costea |
Data publicării:

Pe 8 decembrie, agenția rusă de presă RIA Novosti a informat că șeful Fondului rus de investiții directe (RDIF), Kirill Dmitriev, a anunțat intenția Fondului și a Centrului rus de cercetare Gamaleya de a produce vaccinul Sputnik V, împotriva COVID-19, în Ucraina. Potrivit acestuia, producția poate fi stabilită la facilitățile companiei farmaceutice  "Biolek" din orașul ucrainean Harkov.

„Producerea formei finite a vaccinului pe teritoriul Ucrainei a fost deja stabilită la una dintre cele mai importante companii farmaceutice, SA Biolek. Unitățile de producție ale Biolek, care vor produce vaccinul, îndeplinesc toate condițiile actuale ale standardului GMP", a declarat Dmitriev.

Încercând să stabilească veridicitatea informație, agenția ucraineană de presă RBK Ucraina a contactat societatea Biolek, însă aceasta e evitat să ofere un răspuns.

Pe de altă parte, reprezentantul Serviciului de stat pentru medicamente și controlul medicamentelor  din Ucraina a declarat pentru RBK Ucraina că este prima dată când aude despre acest lucru și nu deține informații despre posibila aprobare a unui vaccin rusesc.

În același timp, într-un răspuns adresat RBK Ucraina, șeful departamentului pentru comunicare al Centrului pentru Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătății, Alexandra Orlova, a declarat că Centrul nu va riscă să afecteze nici piața farmaceutică, nici producția de vaccinuri.

„Singurul lucru pe care îl pot spune sigur este că ucrainenii nu vor fi vaccinați cu vaccinul rusesc. Doar cu cel care va fi certificat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS)”, a declarat aceasta.

Referitor strict la vaccinarea ucrainenilor, ministrul sănătății din Ucraina, Maxim Stepanov, nu a exclus anterior posibilitatea achiziționării vaccinului rusesc împotriva coronavirusului. Acesta a menționat însă că vaccinul poate fi achiziționat numai dacă este aprobat de OMS.

Ultimul comunicat al OMS pe această problemă a informat că este încă prea devreme pentru a putea spune dacă vaccinul rusesc împotriva coronavirusului îndeplinește standardele cerute, iar ulterior au avut loc discuții între reprezentanții OMS și cei ai producătorului, pe tema testării vaccinului, în urma cărora însă nu au mai fost emise informări oficiale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel