Rusia vizează intens bruierea rețelei Starlink. Elon Musk confirmă lupta dusă pentru menținerea stabilității serviciului

Cătălin Costea |
Data publicării:
Soldați ucraineni cu fețele acoperite, utilizând sistemul Starlink. Photo source: Euromaidan Press via Twitter (faces hidden)
Soldați ucraineni cu fețele acoperite, utilizând sistemul Starlink. Photo source: Euromaidan Press via Twitter (faces hidden)

Rusia a reușit într-o mare măsură să își adapteze capacitatea de bruiaj radioelectronic la specificul mediului electromagnetic de luptă din Ucraina și pare acum capabilă să interfereze inclusiv cu serviciul Starlink.

După cum se cunoaște foarte bine, încă de la începutul războiului, armata ucraineană a beneficiat de serviciul de internet prin satelit Starlink al SpaceX pentru legături stabile și securizate de comunicații, control sau pentru culegerea de informații. După unele sincope, Pentagonul a ajuns la un acord stabil anul trecut cu SpaceX pentru a se asigura accesul extins al armatei ucrainene la rețea.

Însă, pentru prima dată Armata rusă a reușit să provoace perturbări pe scară largă sistemului Starlink, creând probleme serioase trupelor din prima linie ale Ucrainei, potrivit The New York Times.

Militari ai Brigăzii 92 Asalt din cadrul Forțelor Terestre ucrainene au semnalat recent că Starlink a devenit extrem de lent la începutul acestei luni, pe măsură ce trupele ruse au traversat granița de nord.

„Cu o zi înainte de atacuri, pur și simplu s-a oprit”, a declarat un militar al brigăzii. „Pierdem lupta electronică”, constata acesta îngrijorat.

Un pilot de dronă a declarat că Starlink era atât de lent încât au trebuit să apeleze la aplicațiile de mesagerie text pentru a comunica.

"În timpul primelor ore, linia frontului a fost foarte dinamică. Inamicul se mișca, noi ne mișcam, și trebuia să fim rapizi în comunicare", a declarat acesta precizând că totul a consumat mai mult timp.

 

Elon Musk a confirmat problemele create de ruși

 

2. Starlink... (sateliti_starlink_48817000.jpg)

Într-o postare din 24 mai de pe platforma X, Elon Musk a declarat că “SpaceX cheltuiește resurse semnificative pentru combaterea eforturilor rusești de bruiaj”, în timp ce rușii “au reușit să închidă orice alt sistem de comunicații, cu excepția Starlink”.

 

Mykhailo Fedorov, ministrul transformării digitale din Ucraina, a declarat într-un interviu recent că Rusia testează instrumente noi, sofisticate pentru a „perturba calitatea conexiunilor Starlink, deoarece este atât de important pentru noi”. Acesta a adăugat că Ucraina lucrează cu SpaceX pentru a rezolva întreruperile.

Brian Weeden, directorul de programe al fundației nonprofit Secure World, a declarat anterior pentru Business Insider că Rusia a făcut multe eforturi să perturbe serviciul Starlink din Ucraina.

Sateliții Starlink operează la o altitudine mult mai mică decât cei geostaționari, ceea ce înseamnă că semnalele rețelei sunt mai puternice și mai concentrate. Deoarece sateliții Starlink sunt mai aproape de Pământ, latența (întârzierea dintre acțiunea unui utilizator și răspunsul rețelei) este mai mică Acest lucru facilitează streamingul, interacțiunile online, videoconferințele și alte activități.

Deși ministerul rus al apărării nu a comentat încă, un oficial care conduce eforturile de război electronic ale țării a declarat presei de stat în aprilie că armata și-a dezvoltat capabilități pentru a contracara Starlink.

Wall Street Journal informa în aceeași lună că Rusia a obținut ilegal dispozitive Starlink de pe piața neagră pentru a coordona atacurile din Ucraina. Potrivit publicației, rușii cumpărau tehnologia din țări străine, inclusiv din SUA, pentru a o transfera clandestin trupelor ruse din Ucraina.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel