Rusia va implica peste 50.000 de militari la exercițiul strategic Est-2022. Între participanți, contingente din alte 12 state 

Ionel Copcea |
Data publicării:

Ministerul rus al Apărării a informat, pe 29.08.2022, că exercițiul de comandament și stat major la nivel strategic Est-2022, planificat pentru începutul lunii septembrie, va presupune asigurarea securității militare a Federației Ruse și aliaților acesteia, în zona de responsabilitate a Regiunii Militare Est. 

“Planul exercițiului de comandament și stat major la nivel strategic Est-2022 prevede implementarea mai multor opțiuni pentru grupările de forțe întrunite și de coaliție, în interesul asigurării securității militare a Federației Ruse și aliaților săi, în zona de responsabilitate a Regiunii Militare Est”, au precizat reprezentanții ministerului, citați de agenția de presă Tass. 

Potrivit militarilor ruși, exercițiul Est-2022 va fi executat în perioada 01-07 septembrie, sub conducerea șefului Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, general de armată Valeri Gherasimov. Acesta va include desfășurarea de acțiuni ofensive și defensive în șapte poligoane ale Regiunii Militare Est, respectiv Burduny, Goryacie Kliuchi, Knyaz-Volkonsky, Lagunnoye, Sergheevsky, Telemba și Uspenovsky, precum și în acvatoriile și zonele de coastă ale Mării Okhotsk și Mării Japoniei.

 

La exercițiu vor participa peste 50.000 de militari

 

După cum au anunțat reprezentanții ministerului, în total, la exercițiu vor participa peste 50.000 de militari și peste 5.000 de unități de tehnică militară, între care 140 de aparate de zbor și 60 de nave de luptă și auxiliare.

Din partea Federației Ruse, la exercițiu vor participa organe de conducere militară și trupe ale Regiunii Militare Est,  Trupelor de Desant Aerian, Aviației cu rază lungă de acțiune și Aviației Militare de Transport.

Scopurile exercițiului vizează îmbunătățirea abilităților comandanților și statelor majore în conducerea grupărilor de forțe întrunite și de coaliție în timpul respingerii unei agresiuni din direcția est și din zona maritimă a Orientului Îndepărtat, creșterea compatibilității și a nivelului de interacțiune dintre grupările coaliției de trupe atunci când aceasta îndeplinește misiuni de menținere a păcii, precum și protejarea intereselor și asigurarea securității militare în partea de est a țării.

Pe timpul manevrelor, vor fi verificate atât pregătirea organelor militare de comandă și conducere în organizarea planificării operațiunilor în zonele de coastă, precum și asigurarea logistică a grupărilor de forțe pe parcursul desfășurării ostilităților.

“Diversele episoade tactice ale manevrelor se bazează pe acțiuni practice comune ale contingentelor militare din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse și statele partenere. Activitățile principale din cadrul exercițiului se vor desfășura în poligonul Sergheevsky”, au menționat reprezentanții Ministerului rus al Apărării.

Potrivit părții ruse, grupări de forțe aparținând Flotei ruse din Oceanul Pacific și Forțelor Navale ale Chinei, vor desfășura activități practice comune în Marea Japoniei, în vederea apărării căilor maritime și a zonelor economice, precum și a sprijinirii Forțelor Terestre în zonele de coastă.  

Acțiunile trupelor implicate în manevre se vor desfășura în conformitate cu prevederile Acordului privind consolidarea încrederii în domeniul militar în zona de frontieră încheiat în 1996 între Federația Rusă, Republica Kazahstan, Republica Kârgâză, Republica Tadjikistan și Republica Populară Chineză.

În compunerea grupărilor de trupe de coaliție vor acționa grupe operative ale organelor de conducere, contingente militare și observatori din state ale OTSC, Organizației de Cooperare de la Shanghai și alte țări partenere, între care Azerbaidjan, Algeria, Armenia, Republica Belarus, India, Kazahstan, Kârgâzstan, China, Laos, Nicaragua, Siria și Tadjikistan.

 

Manevre militare pe fondul invaziei din Ucraina

 

Comentariul autorului: Desfășurat pe fondul intervenției militare a Rusiei în Ucraina, probabil că exercițiul strategic Est-2022 va fi cel mai restrâns exercițiu de acest gen desfășurat de partea rusă în ultimii ani.

Ultima ediție a exercițiului de comandament și stat major la nivel strategic Est s-a desfășurat în anul 2018, cu participarea a aproximativ 300.000 de militari. În prezent însă, cea mai mare parte a Trupelor Regiunii Militare Est este dislocată în Ucraina, unde participă la operația militară specială. Militarii au fost alertați începând cu 14 ianuarie 2022, în scopul desfășurării unei verificări inopinate asupra nivelului de pregătire pentru luptă. Ulterior, eșaloane din cadrul regiunii au fost dislocate în Republica Belarus, unde, în perioada 10-20 februarie, a fost executat exercițiul comun Allied Resolve-2022. Pe 24 februarie, militari din cadrul Regiunii Militare Est au pătruns în nordul Ucrainei, venind de pe teritoriul Republicii Belarus.

Este interesant de remarcat faptul că, dacă în ianuarie-februarie 2022, contingentele Regiunii Militare Est au fost redislocate în Republica Belarus, la distanțe de până la 10.000 de kilometri, la exercițiul Est-2022, va fi refăcut traseul invers. Adică, subunități din Republica Belarus vor parcurge aceleași distanțe până în Extremul Orient rus.

După cum a anunțat ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, în timpul unei vizite efectuate în luna februarie în Republica Belarus, se pare că o grupare mare de trupe va fi transferată de pe teritoriul belarus în Rusia pentru participarea la exercițiul strategic Est-2022.   

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel