Rusia va deschide o bază navală la Marea Neagră în Abhazia separatistă

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Flota rusă a Mării Negre, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Flota rusă a Mării Negre, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Portalul rusesc topwar.ru a anunțat, pe 05.10.2023, că Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) își va extinde prezența în zona Mării Negre, prin deschiderea unei baze navale permanente în Abhazia. Potrivit președintelui abhaz, Aslan Bzhania, un acord în acest sens a fost încheiat deja între cele două părți.

Noul punct de dislocare permanentă al FRMN va fi amplasat în raionul Ochamchirsky din Republica Abhazia. După cum a precizat Bzhania, acordul dintre Rusia și Abhazia a fost semnat pe 30 septembrie, când republica a sărbătorit cea de-a 30-a ediție a Zilei victoriei în războiul gruzino-abhaz din perioada 1992-1993 și Ziua independenței.

“În ziua sărbătorii noastre, a venit aici o navă mică purtătoare de rachete din Rusia. Ne-am urcat la bord și am constatat că este vorba despre o navă foarte modernă, cu capabilități de luptă serioase. Am semnat un acord, în baza căruia, în viitorul apropiat, va exista o bază permanentă a Forțelor Navale ruse în raionul Ochamchirsky”, a declarat președintele Abhaziei, citat de cotidianul rusesc Izvestia.

După cum se știe, Rusia a recunoscut independența autoproclamatei republici a Abhaziei în anul 2008. În afară de Federația Rusă, doar Nicaragua, Venezuela, Siria și Nauru recunosc independența Abhaziei.

Pe teritoriul republicii, la Gudauta, se află dislocată Baza Militară 7 a Forțelor Armate ale Rusiei, care, împreună cu armata abhază asigură securitatea statului abhaz. La sfârșitul lunii august, pe teritoriul Abhaziei au fost desfășurate mai multe exerciții tactice ale militarilor din cele două țări, care au vizat creșterea interacțiunii trupelor, precum și exersarea respingerii unui posibil atac asupra republicii.

Trebuie remarcat faptul că Rusia oferă un sprijin integral Abhaziei. La un moment dat reprezentanții abhazi intenționau să integreze republica în Rusia, ca un nou subiect administrativ al acesteia. Ulterior, s-a decis ca această problemă să fie amânată pentru un moment mai potrivit.

Comentariul autorului: Pe fundalul conflictului din Ucraina și a atacurilor repetate cu rachete și drone ucrainene asupra Sevastopolului și altor obiective din Peninsula Crimeea, FRMN își consolidează relocarea pe litoralul estic al Mării Negre. Astfel, probabil că, în viitorul apropiat, bazele navale de la Novorossiysk și Ochamchire vor deveni principalele locuri de dislocare ale navelor și submarinelor FRMN.

Este foarte posibil însă ca această situație să fie una temporară, pe termen scurt și mediu. Se poate aprecia că pe termen lung, oficialii ruși au în vedere revenirea navelor la Sevastopol și chiar amplasarea unei baze navale secundare în portul Odesa din Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel